26 август 2016 г.

Особености на нискотарифните авиокомпании


Как да пътувате наистина евтино с тях?


Ако досега не сте пътували с лоукост компания или сте пътували, но се чудите какво им е евтиното, тази статия е специално за вас.

Нискотарифните авиокомпании имат своите уловки, специфики и определени неудобства, но затова и цената на билетите им обикновено е доста по-ниска. Ето как наистина да съумеете да се възползвате от нея.


Следете за промоции и не пътувайте в петък, събота и неделя


Лоукост компаниите много често пускат промоции на билети. Абонирайте се за бюлетина им, следете ги в социалните мрежи – важното е да сте от първите, които получават информация за промоцията (тя обикновено трае един ден) и да реагирате бързо, за да успеете да се възползвате от нея.

Ако е възможно, не пътувайте в петък, събота и неделя. Всички пътуват тогава, затова и цените на билетите са по-високи. Неудобният час на полета – твърде рано сутрин или много късно вечер – също намалява цената.


Проверете на кое летище ще кацнете и колко ще ви струва транспорта до града


Обикновено нискотарифните авиокомпании кацат на малки летища, далеч от града, до който всъщност са обявили, че летят. Проверете предварително на кое летище кацате, с какво можете да се придвижите до града и колко ще ви струва да се качите на шатъл, на метро, на такси. Ако сумата е много висока (рядко, но се случва), прегледайте дали някоя от големите авиокомпании няма подходящ полет. Пак ще дадете същите пари, но ще спестите време. А и ще имате възможност да вземете голям куфар безплатно.


Внимавайте с багажа


Всяка чанта, освен ръчен багаж, а в някой случаи (ако е малко по-голям) дори и той, се заплаща. Нискотарифните компании също трябва да печелят от нещо, нали така? Ако ви се налага да пътувате с много багаж, проверете полети на какви цени предлагат големите авиокомпании. Може да се окаже по-изгодно да летите с тях.


Четете внимателно условията


За да сте информирани предварително, в какви случаи имате право на компенсации, в какъв размер са те, четете внимателно. Не се успокоявайте с това, че чудесно познавате условията на големите превозвачи. Това са нискотарифни компании, те си имат свои правила.


Потърсете на сайта раздела с таксите


Поинтересувайте се предварително какви са отделните такси – за багаж, резервация, за смяна, за услуги. Някои от тях са задължителни. Други ще ви начислят ако ползвате допълнителни екстри, като например резервацията на място.

Ако искате да пътувате евтино и с много удобства, лоукост компаниите не са добър избор за вас.

Ако цената е определяща при пътуването ви и можете да чакате закъснял полет, да седите на средната седалка между двама непознати в самолета и да събирате багажа си в неголяма раница, то това е решението за вас.

Имайте предвид обаче, че дори нискотарифните авиокомпании изплащат обезщетения при закъснял или отменен полет. Затова пазете билета и бордната си карта и при подобен случай се свържете с нас. Ние ще ви помогнем да получите компенсация.