9 септември 2016 г.

Българско изобретение предотвратява самолетни катастрофи


Експертите изчисляват, че вероятността да попаднем в самолетна катастрофа е 1 към 25 милиона. Колкото повече се развиват технологиите, толкова повече намаляват рисковете от инциденти. Българският инженер Светослав Петров дава своя принос към света за по-безопасно летене. Той е авиоинженер от девет години. Родом от София, в момента Светослав живее и работи във Франкфурт, Германия. Завършва машиностроене в университет за приложни науки Манхайм в Германия.

По-малко технически закъснения и максимална безопасност


Светослав създава софтуер, който предупреждава екипажа преди да е станало твърде късно. В практиката си, българският инженер открива пробойни в авиацията и така му хрумва идеята да я направи още по-сигурна и надеждна. Създаденият от него софтуер събира и анализира различни видове данни за технически проблеми.
С нашата разработка можем да хванем всякакъв вид повтарящи се проблеми и сме доказали това пред германската Агенция по авиационна сигурност. - Светослав Петров

Разработката е толкова интелигентна, че дори подсказва на авиокомпаниите какъв е шансът дадена машина да не може да излети навреме поради определен технически проблем. Така техниците сменят компонентите, преди те да дефектират и да причинят закъснение или дори нещо по-лошо. Българския софтуер е на германския пазар от четири години и помага на няколко компании. Светослав споделя, че разработката му е преминала през много дълъг и тежък изпитателен период и чак сега започва да жъне успехи. Според него създаденият софтуер започва малко по малко да променя авиацията към по-добро и по-сигурно бъдеще.
Източник: NOVA TV, Живко Константинов