11 октомври 2016 г.

Чувството да летиш през "окото" на урагана Матю

 

 

За Матю


Президентът на САЩ Барак Обама обяви извънредно положение в щата Северна Каролина, над който през уикенда премина ураганът Матю, съобщи Ройтерс, като се позовава на изявление на Белия дом. През уикенда Американският национален център по ураганите съобщи, че тъй като Матю набира все повече сила, неговата категория се вдига до четвърта. Тя е и най-високата степен по скалата на Сафир-Симпсън за урагани. Сезонът на ураганите в Атлантика обикновено е от 1 юни до 30 ноември. Атмосферното явление се класифицира като тропическа буря и получава име, ако скоростта на вятъра в епицентъра му достига 63 км/ч. При скорост от 118 км/ч нагоре бурята става ураган. В Хаити ветровете достигнаха скорост от 230 км в час! Точно там са и най-много жертвите на опустошителната буря. Множество хора са били убити от паднали дървета, плаващи отломки и придошли реки. Най-тежко е положението в южната и западната част на Хаити. Жертвите в бедната карибска страна достигнаха хиляда души. В САЩ повече от 2 млн. души бяха евакуирани.
https://twitter.com/accuweather/status/783722374264975362


Снимки на НАСА показаха урагана и в нова светлина - сниман от Космоса той прилича на череп.

От къде получаваме толкова детайлна информация за урагана Матю?


Повечето метеоролози седят основно пред компютъра, за да изготвят прогнози за урагана и да работят върху предупредителни видеа. Други обаче летят, да, правилно прочетохте ЛЕТЯТ директно в центъра на бурята. Тяхната цел е да разберат на къде се е насочил ураганът и по този начин да помогнат на хората на земята. Точно заради това малка група от "ловци на урагани", използвайки малки реактивни самолети се целят директно в "окото" на бурята. Докато тези "ловци" не са в центъра на бурята и не събират изключително ценни и важни метеорологични данни, които няма как да бъдат събрани от сателити, ние няма как да разберем колко силен е наистина Матю и какви поражения може да нанесе.


Джим Ван Флийт (Jim Van Fleet), метеоролог към CBS Tampa, в момента е "ловец на урагани" и лети в центъра на урагана Матю. Джим ежедневно публикува снимки и видеа от неговото уникално преживяване в Twitter. Той споделя, че мисиите се състоят от 8 до 12 часови смени, които продължават докато ураганът вече не представлява опасност за хората на земята.


Вижте гледката на Джим през прозореца на самолета.


https://twitter.com/JamesVanFleet/status/784080324531814400


Вижте как хората от екипажът на самолета събират важни метеорологични данни за Матю.


https://twitter.com/JamesVanFleet/status/784084859455172609

Какво точно правят "ловците на урагани"?


Накратко, основната им задача е да събират данни за урагана и по-точно, скорост на вятъра, температура, влажност, налягане на въздуха и други променливи, които няма как да бъдат измерени с точност от сателитите. Някой от самолетите пускат проби, които се наричат dropwindsondes (превод: сонди, които се пускат във вятъра)  за да съберат част от информацията.


https://www.youtube.com/watch?v=_-vB6jT2GR8


"Ловците на урагани" по време на мисиите летят във форма наподобяваща числото 8. Ако си представите, че по средата на числото 8 е "окото" на бурята, то самолетите влизат и излизат постоянно от епицентъра на бурята, докато не преценят, че трябва да пуснат пробите. Резултатите от тези проби помагат на изследователите метеоролози да разберат повече за цялостната структура на урагана и неговото движение по земната повърхност. Всеки самолет има монтиран радар на опашката, който изпраща данни в реално време до Националния център по урагани. Цялата тази информация е от изключително значение за хората, живеещи близо до опустошителната сила на Матю и всеки друг ураган.