14 октомври 2016 г.

Как да опаковате багажа си, така че да го получите цял и невредим

Има късметлии, които пътуват много, но никога не са им губили багажа, не са го получавали отворен и разбъркан, не са откривали, че им липсват ценни вещи и не са ги карали да изхвърлят разни дреболии на летището. Вместо да се надявате, че и вие ще имате този късмет, погрижете се за ръчния и за останалия си багаж. Ето какво може да направите.

 

Ръчен багаж


Спазвайте изискванията и забраните, това ще ви улесни значително.Не носете в ръчния си багаж остри предмети – ножчета, ножици, пила за нокти, самобръсначка.

Опаковайте течностите според изискванията. Купете си шампоан, паста за зъби, крем, лосион и всякаква друга козметика в малки разфасовки (не повече от 100 мл всяка) – продават се в дрогериите. Ако ползвате разтвор за лещи, вземете си от аптеката стерилна чашка с капачка и отсипете от разтвора в нея. Течностите в ръчния багаж не трябва да са повече от 1 л общо.Сложете всяко малко шишенце и кутийка в отделен прозрачен плик за многократна употреба.

Може да носите в ръчния си багаж и лекарства – подгответе се, понякога искат доказателство, че те са ви наистина необходими. Всякакъв документ от медицинско лице, удостоверяващ, че трябва да пиете съответните хапчета, ще свърши работа. Позволено е също да носите бебешки или диетични храни, които ще използвате по време на полет.


Сакове и куфариПодреждане на багажа:

  • Изберете сак или куфар с меки страни за своето пътуване. Така чантата ви няма да се счупи, когато при товарене и разтоварване служителите на летището я хвърлят и блъскат.


  • Можете да носите течности и остри предмети в багажа, който ще предадете за регистриране. Пакетирайте ги добре. Ако има чупливи предмети, сложете ги в средата на сака, уплътнете ги с чорапи, заобиколете ги с дрехи от всички страни.


  • Ако все пак сте с куфар, сложете чупливите предмети близо до колелцата и ги заобиколете с дрехи. Това е едно може би най-сигурното и защитено място във вашия куфар.

Опаковане и надписване на самия сак/куфар:

  • Слагайте етикет на багажа си, даже няколко, така че ако един се отлепи, другите да останат. На етикетите пишете името, адреса и телефона си. Имате повече шансове да получите загубен багаж, ако е ясно как да се свържат с вас. Сложете една бележка с контактите си и вътре в сака/куфара. Когато няма етикет отвън, служителите отварят багажа, за да потърсят указания за собственика вътре.


  • Бележете багажа си, така че да го познавате отдалеч. Дали ще сложите на куфара си голяма шарена лепенка или ще увиете едната дръжка на сака с яркооранжева лента, при всяко положение измислете нещо.


  • Възползвайте се от летищната услуга „опаковане на багаж“ или сами го опаковайте в прозрачно фолио. Това омекотява ударите, когато хвърлят багажа ви във и от камионетката за товарене/разтоварване, освен това създава намалява риска от неправомерно отваряне на чантата.Следвайте тези указания и би трябвало да нямате проблеми и винаги да имате късмет с багажа. Ако все пак нещо се случи, търсете си правата. Информирайте се за щетите, които авиокомпанията е длъжна да поеме и се свържете с нас – ще ви помогнем да получите компенсация.