11 ноември 2016 г.

Летища в Европа, на които може да се пуши
Вече сте свикнали със забраната за пушене в заведенията и чинно потропвате от студ и димите пред баровете и кафенетата през зимата, но тръгнете ли на път, много ви се пуши. Разбираме ви, в нашия екип също се намират пушачи. Вижте на кои европейски летища все още можете да дръпнете една цигара без да ви тръснат солена глоба.

 

Англия


На най-големите английски летища пушенето е разрешено в специално означени зони извън терминалите. Вътре са забранени дори електронните цигари. Ако много ви се припуши след като сте се чекирали и сте минали проверката за сигурност, можете да излезете. Само че после трябва да минете още веднъж проверката за сигурност.

Интересното е, че като всяко правило и това си има изключения. На „Хийтроу“ например има зона за пушачи на Терминал 4. На летището в Бристол има две зони за пушене вътре в терминала.

След 1 юли 2017 година обаче тези малки изключения също ще изчезнат.

 

Франция


На всички по-големи летища има обозначени места за пушене извън терминалите. На някои обаче, все още има и зони за пушене на самите терминали.

Летище „Шарл де Гол“ разполага с няколко зони за пушачи, които можете да ползвате след като сте минали проверката за сигурност. На летище „Орли“ има зони за пушене до гейт А11 и А23. Пушачите, които летят през Марсилия могат да пушат в зоните в зала 1 и в зала 4.

На летище Париж – Бове за съжаление трябва да излизате отвън и после отново да минавате проверката за сигурност.

Имайте предвид, че във Франция мерките са особено затегнати в момента и проверката може да отнеме повече време от обикновено.

 

Испания


Доста ларж допреди няколко години по отношение на пушачите, сега Испания все повече затяга режима. На почти всички големи летища в страната вече няма зони за пушене вътре в терминалите, а на някои няма дори извън тях.

Все още можете да пушите във външните зони на летищата в Аликанте и Палма де Майорка, Валенсия, Мадрид.

На летището в Барселона, на Терминал 1 има една зона за пушачи в близост до гейт С, търсете Haagen Dazs cafe, и още една до гейт А, близо до кафе „Коста“ И за двете зони няма табели, така че разчитайте на откривателския си нюх.

 

Германия


Всяка от немските провинции има свои закони относно пушенето, но за пушенето на летищата почти всички са единодушни – пушачите трябва да димят извън терминалите, на определените за това места. Така е на „Тегел“ и „Шьонефелд“, в Бремен, Лайпциг, Хамбург, etc.

На летището в Кьолн има две зони за пушене: на Терминал 1, до гейт С75 (зоната може да се ползва само до полунощ) и до гейт В73.

Летището в Дрезден има салон за пушачи вътре в терминала, зад кафе Vanilla. В Дюселдорф пък можете да запалите цигара в зоните до гейт С и В.

Очаквайте скоро продължение на темата и не забравяйте – колкото повече знаете за правата си по време на пътуване със самолет, толкова по-добре.