29 ноември 2016 г.

Как да транспортирам специален багаж или спортно оборудване

 

Освен обичайните чанти, раници, сакове и куфари, когато пътувате, носите със себе си ски или сърф, налага ви се да превозите бебешка количка или велосипед. Знаете ли въобще възможно ли е това и на какви условия трябва да отговаря вашият допълнителен багаж, за да го транспортирате безпроблемно? Ние ще ви подскажем.

 

Какво е специален багаж


Към него спадат: детски колички, музикални инструменти, велосипеди, различни видове електронно оборудване, водолазна екипировка, дъски за сърф, уиндсърф, сноуборд, ски и цветя.

 

Какви са условията за пренасяне на специален багаж


Детска количка, бебешко кошче или столче за кола


Ако детето ви не е навършило 2 години, превозът на детска количка или на друг от изброените предмети е безплатен. Задължително е обаче да са сгъваеми. Добре е да прочетете условията за превозване на специален багаж на компанията, с която ще летите, за да се уверите, че вашият товар не е по-тежък от допустимото. В това отношение всеки превозвач си има политика.

Ако детето е по-голямо от 2 години, най-вероятно ще трябва да платите допълнителна такса за транспортиране на специален багаж.

При всяко положение трябва да заявите допълнителния си товар, ако се чекирате онлайн.

 

Музикални инструменти


Ако инструментът е малък и се побира в ръчния ви багаж, не плащате нищо допълнително.

За по-големите музикални инструменти има два варианта. Единият е да купите допълнителен билет и да возите вашия инструмент на седалката до вас. Така ви излиза малко по-скъпо, но пък сте спокойни, че той ще пристинге цял и невредим.

Другият вариант е да го опаковате и да го сложите в куфара, който ще регистрирате за багажното. Ако не може да се побере в него, ще трябва да го опаковате отделно и да платите за още една чанта.

 

Колело


То се транспортира в багажното отделение срещу такса, която се определя самостоятелно от всяка авиокомпания. Задължителни за всички превозвачи обаче са изискванията за опаковане на велосипеда.

Спадате гумите му, демонтирате педалите и ги прикрепвате към колелото. Демонтирате предното колело и го заключвате за рамката. Прибирате всичко в картонена кутия или пластмасов контейнер.

Най-добре е да се обадите предварително на превозвача си, за да го информирате, че ще пренасяте велосипед или да го отбележите при онлайн чекирането. Така транспортът му ще ви излезе по-евтино.

 

Електронно оборудване


В зависимост от вида и големината му можете да го носите в ръчния си багаж или в куфара, който ще пътува в багажното. Изискванията са доста, затова на превоза на електронно оборудване ще посветим отделна статия.

 

Водолазна екипировка, дъски за сърф, уиндсърф, сноуборд, ски


Водолазната екипировка може да пътува като регистриран багаж, за който се заплаща съответната такса. Задължително е кислородната бутилка да е празна, източникът на захранване да е отделно от лампата, ключовете и винтилите да са изключени и всичко да е опаковано така, че да не се повреди.

За дъските за сърф, уиндсърф и сноуборд и за ските трябва да проверите условията на компанията, с която ще летите. В повечето случаи те не могат да минат като регистриран багаж и за тях се дължи допълнителна такса. Това важи и за ски и сноуборд екипировката.

Внимание! Има и авиокомпании, които забраняват превоза на оборудване за сърф и уиндсърф, проверете дали вашата е от тях преди да си купите билет.

 

Цветя


Няма забрана за пренасянето им. Проверете само в условията на авиокомпанията, с която ще пътувате дали задължително трябва да ги превозвате с ръчния багаж или можете да ги пуснете като регистриран багаж и проверете отговарят ли на изискванията за размер и тежест.

 

Превоз на спортна екипировка


Забранени за пренасяне са единствено газовите факли и туристическите бутилки с пропан-бутан.

Топка за боулинг  можете да носите дори в ръчния си багаж, а като регистриран багаж, внимателно опаковани, можете да транспортирате: кънки, запалка с въглен таблетки, комплект за дартс, харпун, копие, арбалет, голф, хокей, скейтборд.