5 декември 2016 г.

8 съвета за спокойно пътуване с домашен любимец в самолета

Подготвили сте всичко необходимо за присъствието на вашия домашен любимец в самолета , сега остава да подготвите и самия него. Нали си представяте колко нервен ще бъде, когато излетите и колко самотен и уплашен, ако е в багажното и вие сте далеч от него. До пътуването ви вероятно има време, заемете се сериозно със задачата „Как да намаля стреса по време на полет за моя четириног приятел“. Ние ще ви подскажем.

 

1.Помогнете на кучето/котката си да свикне с клетката, в която ще пътува.


Може би любимецът ви изобщо не е стоял в клетка досега или пък неговата не отговаря на изискванията на авиокомпанията и сте купили нова.

Оставяйте я отворена на пода в стаята и примамвайте животното вътре с нещо вкусно за хапване. Отделяйте време за това всеки ден, докато четириногия ви приятел не започне да влиза сам в клетката и да стои спокойно вътре. Така той ще я свързва с хубави преживявания, ще я познава като обстановка и няма да е толкова уплашен, когато го затворите в нея за няколко часа полет.

 

2.Направете клетката уютна.


Застелете я с любимото одеялце на животното, не забравяйте да сложите вътре любимата му играчка преди да тръгнете към летището.

 

3.Погрижете се домашният ви любимец да свикне с движението на много хора наоколо.


Примамвате го да влезе в клетката, след като вече е свикнал с нея, затваряте вратата й и отивате на разходка. Возете се заедно във всички видове градски транспорт, обикаляйте улиците и площадите. Нека животното чуе всички шумове на града и да свикне с тях, и с тълпите.

 

4.Посъветвайте се с ветеринар.


Така или иначе ще посетите ветеринаря, за да извадите ветеринарен сертификат на домашния си любимец. Попитайте го дали би препоръчал някакви леки успокоителни, които да помогнат на животното да не буйства ужасено по време на полета. Не давайте на животното успокоителни по свое усмотрение, защото можете сериозно да увредите здравето или да застрашите живота му.

 

5.Запишете си телефоните на поне 2 – 3 ветеринарни клиники в града, в който отивате.


Всичко се случва, добре е да сте подготвени. Ако имате дълъг престой на някое летище, поинтересувайте се къде наблизо има ветеринар.

 

6.Сложете стикер с контактите си на клетката.


Вярно, домашният ви любимец трябва да пътува с микрочип, но всичко се случва. Затова залепете добре за клетката бележка с името на животното, вашето име, телефона ви, имейла, адреса и номера на полета.

 

7.Предвидете необходимите храна и вода.


Ако ще пътувате дълго, не можете да оставите животното гладно и жадно. Вземете от любимата му суха храна, осигурете му вода.

 

8.Обърнете специално внимание на четириногия си приятел в деня преди полета.


Вероятно сте заети с хиляда неща и багажът ви още не е готов, но все пак намерете време да изведете кучето си на по-дълга разходка от обикновено. Хвърляйте му топка, карайте го да тича, да скача – нека да изразходва колкото се може повече енергия. Имате котка? Поиграйте си с нея, поглезете я.

Няколко часа преди полета не давайте никаква храна на косматото си другарче. Докато самолетът излита, то сигурно ще е напрегнато и е възможно да има позиви за повръщане.