2 декември 2016 г.

С домашен любимец в самолета

Обикновено гледате да не причинявате на домашния си любимец изпитанието „пътуване със самолет, влак или автобус“, но понякога се налага. Ако за първи път ще летите заедно с вашето любимо животинче, добре е да подготвите и себе си и него за това приключение.

Какви животни се допускат на борда на самолета


Някои авикомпании – обикновено нискотарифните – забраняват качването на животни на борда. Правят изключение само за кучета водачи. Тези превозвачи, които разрешават на пасажерите да летят с домашните си любимци, обикновено имат предвид кучета и котки и някои видове птици. За гризачите и влечугите правилата са малко по-различни.

Добре е преди да си купите билет да проверите какво мисли вашата авиокомпания по въпроса за домашните любимци в самолета. Ще намерите мнението им в общите условия.

Какви документи трябва да имат животните, за да могат да летят със самолет


Спираме се на най-често превозваните домашни любимци – котки и кучета. Те трябва да имат:

  • микрочип (трябва да носите със себе си и лепенките с баркода);

  • ветеринарен паспорт, отговарящ на изискванията на ЕС;

  • ветеринарен сертификат от вашия ветеринарен център. Трябва да го извадите в два екземпляра, на съответния език, ден преди пътуването или в последния работен ден от седмицата, ако летите в почивен ден.

  • Паспорт – в него са вписани името, породата и пола на животното, цвят на козината, дата на раждане, дата на поставяне на микрочипа и местоположението му, всички направени ваксини; трите имена и адреса на собственика.

Проверявайте, преди да тръгнете на път, какви изисквания има страната, за която пътувате. Във Финландия, Ирландия, Великобритания и Малта например искат освен изброените документи кучетата да имат и направена профилактика за глисти в рамките на 120 до 24 часа преди пътуването.

Как пътува животното в самолета


Това също зависи от правилата на конкретната авиокомпания, но най-общо казано:

  • кучета и котки до 8 кг могат да пътуват в клетка в салона на самолета. Клетката не бива да е по-голяма от 55 х 40 х 23 см. Трябва да се заключва и в същото време в нея да влиза достатъчно въздух и да може, при нужда, на животното да се дава вода.


  • Кучета и котки над 8 кг летят в багажното отделение на самолета, затворени в подходяща за размерите им клетка.

Независимо дали пътуват в салона или в багажното животните трябва да са заключени и не бива да се пускат на седалката до собственика си или да се разхождат свободно из самолета.

Колко струва превоза на домашния любимец


Не е необходимо да купувате билет за четириногия си приятел. В повечето случаи за малките животинки, които пътуват в клетка в салона на самолета, няма такса.

За пътуващо в багажното отделение животно таксата е определена сума на килограм.

Внимание! Имайте предвид, че с един полет се транспортират само ограничен брой животни. Затова ви препоръчваме да известите колкото се може по-рано вашата авикомпания, че ще летите заедно с домашния си любимец.