11 декември 2016 г.

Какво ви е нужно, за да изнесете картина от страната и може ли далетите с нея в самолета

Пренасянето на картини със самолет може да бъде доста кошмарно начинание. Зависи от размера им, от това колко граници трябва да минете с тях и дали сте се подготвили добре. Необходими са ви малко на брой, но задължителни документи, предварителното съгласие на самолетната компания, ако искате картината да лети с вас в кабината на самолета, а също и съгласието на екипажа. Както се досещате, ще ви трябва и малко късмет.

Какви документи се изискват за изнасяне на картини и други произведения на изкуството


Задължително трябва да имате удостоверение, че картината е ваша собственост и не представлява културна ценност, както е дефинирана тя в закона за културното наследство.

Този документ можете да вземете от Националната художествена галерия, Дружеството на българските художници, както и от регионалните музеи и галерии в страната.

Процедурата е относително кратка.

Подавате заявление за издаване на удостоверение. Образец можете да изтеглите от сайта на Националната галерия или да вземете на място.

След това трябва да занесете картината в галерията/музея, в който ще ви издават документа. Предварително си подгответе и две нейни цветни снимки. Ако картината няма да остава в чужбина, а ще се връща отново в страната, снимките трябва да са три.

Трябва ви и списък в два екземпляра на всички произведения на изкуството, които искате да изнесете. Ще пътувате само с една картина? Няма значение. Напишете на два листа името й, името на художника, размерите й, техниката и материалите, с които е създадена.

След огледа на картината комисията издава удостоверение в два екземпляра. Единият остава при нея, другият го получавате, за да го покажете на митницата, ако ви го поискат.

Задължително на произведението се слага печат. Не се притеснявайте, прави се така, че да не го уврежда по никакъв начин.

За цялата процедура плащате 4 лв. такса за едно произведение. За две и повече картини или други художествени произведения има отстъпки.

Как да опаковам картината


Няма специални изисквания, независимо дали ще транспортирате картината в багажното отделение или в кабината на самолета. За всеки случай, попитайте самолетната компания, с която ще летите. Ако всичко е оставено на вашето решение, действайте според това къде ще пътува картината.

В случай, че ще е с вас в кабината, увийте я с фолио с балончета, после с дебел картон и най-отгоре с още един слой тънко фолио. Обиколете я с широко тиксо.

Ако ще пътува в багажното отделение, помислете за по-стабилна опаковката, която ще защити картината при хвърляне, бутане, падане, притискане от сакове и чанти.

Какво се случва на летището


Вече имате удостоверение за износ – това е чудесно. Още преди да резервирате билета си или след като го направите, се обадете на самолетната компания и се информирайте къде и при какви условия може да се транспортира картината.

На летището минавате стандартните проверки. В някои случаи ви искат удостоверението, в други – не. Ако го поискат и се окаже, че не го носите, ще ви откажат изнасяне на картината и ще трябва да я оставите.

Ако екипажът на самолета прецени, че картината е много голяма, за да пътува в кабината, може да ви откаже да я вземе и също да ви се наложи да я оставите.

Малките по размер картини (максимум до 1.50 на 1.50 м) пътуват по-лесно като ръчен багаж. Обикновено стюардесите ги поставят зад последната седалка в самолета, в багажното отделение над главите на пътниците – ако размерът на произведението позволява това.