19 декември 2016 г.

Как да транспортираме електронно оборудване

Не си казвайте „Това не ме интересува, ще подмина тази статия.“ Електронно оборудване включва лаптопа, МР3 плеъра, електронния ви четец, видеокамерата, фотоапарата, телефона ви. Добре е преди да летите да се информирате какви са изискванията, за да се качите с тях на борда на самолета. Техниката е скъпа, а и ви е необходима, едва ли ще ви е приятно, ако се окаже, че не можете да я вземете със себе си.

 

Проучете какви са изискванията на съответната авиокомпания за пренос на електронно оборудване


Първото и най-важно нещо, което ви съветваме винаги, е да се информирате за изискванията на конкретната авиокомпания, с която ще летите. Като цяло, преносът на електронно оборудване в регистрирания багаж е забранен. Ще трябва да съберете всичко в ръчния си багаж. Но всяка компания има свои изисквания за това.

Изискванията на Wizz Air например включват не само електронните уреди, но и резервните литиеви и литиевойонни батерии за тях. Всяка батерия трябва да е опакована поотделно в оригиналната си опаковка (или със залепващ материал) или найлонова торбичка. По този начин се елиминира рискът от късо съединение. Освен това този тип батерии – независимо дали резервни или намиращи се в устройството към момента – не трябва да:

  • съдържат над 2 грама литий;

  • надвишават 160 Wh.

Един пътник има право да вземе със себе си на борда не повече от две резервни батерии, опаковани според изискванията.

 

Има ли изисквания към самите уреди, които носите в ръчния си багаж?


Да, те трябва да са изключени при излитане и кацане на самолета (не оставяйте лаптопа си в sleep режим) и опаковани така, че да са в безопасност при удар. Внимателното опаковане, така че да не нарушава целостта на предмета при удар, е задължително и за обекти, съдържащи електронни елементи.

По време на полет можете да използвате лаптоп, електронен четец, MP плеър. Ако не сте сигурни кога точно можете да ги включите, питайте стюардесата или потърсете над главата си включен индикатор за ползване на електронни устройства – в повечето самолети има такива.

Ако се чудите дали дадено устройство попада в графата „електронно оборудване“, най-добре е да се обадите в информационния център на компанията, с която ще летите и да ги попитате. Това ще ви помогне да планирате по-добре какъв и колко ръчен и регистриран багаж да вземете и как да опаковате устройството.

Подгответе се психически, че по време на проверката за безопасност на летището ще трябва да извадите от чантата си всички електронни устройства.

Не си и помисляйте да пренасяте по-голямо количество резервни литиеви и литиевойонни батерии от разрешените от авиокомпанията. Не забравяйте, че този тип правила и забрани са въведени, за да гарантират сигурността – вашата и на всички останали пътници по време на полет.

Информирайте се също и в какви случаи е необходимо да декларирате електронните уреди, които носите със себе си.