22 декември 2016 г.

Бизнес и ВИП салоните на летищата – как и защо да ги ползвате

Бизнес и ВИП салоните са оазисите на летищата и като такива те са пазени строго и в тях се допускат само... да ги наречем посветени. Или поне така предпочитат да си мислите. Истината обаче е малко по-различна. Но да започнем отначало.

 

Какво представляват бизнес и ВИП салоните на летищата


Можем да ги наречем най-общо комфортни, дори луксозни, чакални. Това са зони, обзаведени уютно и елегантно, с удобни за отдих мебели – меки столове, дивани. В някои зони има и специално обособени помещения, обзаведени с легла и всичко необходимо за сън и почивка. В тези зони сервират алкохолни и безалкохолни напитки и вкусни неща за похапване. Предлагат се дори услуги като експресно почистване и гладене на дрехи.

Бизнес салоните са оборудвани с всичко необходимо за работа и провеждането на бизнес срещи – компютър, принтер, телефон, интернет.

В повечето ВИП салони също можете да провеждате спокойно бизнес срещи или да си свършите работа. Много често те имат и отделен пункт проверка на сигурността.

 

Кой може да ползва бизнес и ВИП салоните на летищата


Принципно те са направени за пътниците, които летят в първа или бизнес класа или са част от програма за лоялни клиенти.

Ако решите обаче, срещу допълнително заплащане, можете да ги ползвате и вие, независимо с какъв билет летите.

 

Защо да ползвате бизнес и ВИП салони


Не можем да наречем летищата най-уютните места на света. Те обикновено са претъпкани, понякога не са особено чисти, седалките са неудобни, чакането дълго. Това може да развали удоволствието от пътуването, особено ако сте с малко дете, не се чувствате много добре, трябва да свършите малко работа или просто имате нужда от тишина. Бизнес и ВИП салоните ви я осигуряват.

Освен това, ако сте си изпуснали самолета или полетът ви е отменен (припомнете си какви са възможностите да получите обезщетение) и трябва да пререзервирате всичките си полети за следващите дни, е по-добре да го направите на спокойствие и с помощта на търпелив, опитен служител на летището. В бизнес и ВИП салона това е напълно възможно. Просто трябва да кажете, че имате нужда от помощ.

 

Как можете да ги ползвате без това да ви струва скъпо


За да ползвате бизнес или ВИП салон на летището, достатъчно е да попитате къде се намира той и да си платите входната такса.

Понякога се чувствате толкова уморени и изнервени, че просто искате да се настаните удобно някъде на тишина и спокойствие, без значение колко ще ви струва. Еднократната такса обаче често е висока.

Подгответе се предварително. Вече има множество опции да си купите пропуск за бизнес или ВИП салоните на различни летища по света – airport lounge pass. Разгледайте повече сайтове, които предлагат тази услуга. Проверете кои салоните на кои летища са включени в пропуска, какво предлагат тези салони, за колко време важи абонаментът ви. След това просто си купете най-изгодния за вас.

Ще ви излезе доста изгодно, ако пътувате често.

А как да разберете къде на летищата се крие този оазис? Можете да проверите предварително в интернет или да попитате на самото летище. Ще ви кажат.