9 декември 2016 г.

Как да резервирам място в самолета за неодушевен предмет

Познавам един музикант – акоредонист – който пази акордеона си толкова, колкото и пръстите на ръцете си, ако не и повече. Затова никой не може да го убеди, че музикалният инструмент трябва да пътува като регистриран багаж в багажното. Винаги, когато лети със самолет, той купува билет и за акордеона. Дотук нищо странно, но начинът, по който го регистрира е невероятен и... по-скъп. Той просто купува два билета. Първият за себе си – попълва данните си като „господин (име и фамилия)“. Вторият – за акордеона, като необходимите данни за билета започват с „госпожа (неговото име и фамилия). В повечето случаи няма проблеми да се качи в самолета. Само че плаща едни излишни летищин такси.

Ако на вас ви се налага да превозвате музикален инструмент или сватбена рокля – когато не искате да я сгъвате, а държите да я носите със себе си на закачалка – в кабината на самолета, добре е да знаете как да резервирате билетите, така че да нямате проблеми по летищата и да си спестите малко летищни такси.


Внимание! Информацията е валидна за случаите, в които искате музикален инструмент, рокля или друг предмет, надвишаващ размерите на ръчен багаж, да пътува с вас в кабината на самолета.

Проверете какви са изискванията на конкретната авиокомпания, с която ще пътувате.

 

Ако летите с „България Еър“


Можете да направите резервация за допълнително място, като задължително напишете, че става въпрос за CBBG – Cabin Baggage и опишете теглото и размерите му. Плащате само цената на билета, не плащате летищни такси.

 

Когато летите с Wizz Air


Резервирате билет за музикалния инструмент, за чупливия предмет или за булчинската си рокля, като в полето за лично и фамилно име пишете EXST.

 

Когато летите с Ryan Air


Резервирате второ място за багажа си, като в полето за лично име пишете Extra, а в полето за фамилно име: Item Seat. Тази компания има и допълнително изисквание – да не резервирате места на редовете 1, 16, 17, които са ключови в извънредни ситуации, а също и да се обадите в кол центъра й, за да ви потвърдят, че запазените места са едно до друго.

И двете нискотарифни компании не ви спестяват летищните такси за втория билет и не ви разрешават да носите друг ръчен багаж. За последното все пак можете да се обадите и да попитате. Когато летите с повечето големи авиокомпании, тези два проблема отпадат. 

Все пак, въпреки че четете внимателно изискванията, добре е винаги да се обаждате в кол центъра на самолетната компания преди да купите билетите, за да ви потвърдят, че няма да има проблем със запазването на допълнително място за предмет.