27 януари 2017 г.

13 дреболии, които да подготвите предварително, за да пътувате удобно

1. Запазете си предварително мято на паркинга до летището


Колкото по-рано го направите, толкова по-евтино ще ви излезе, което не е без значение, особено ако ще я оставите там за по-дълъг период от време.

Ако не сте сетили достатъчно рано за това, отидете с такси до летището.

 

2. Измерете чантите си у дома


Така няма да ви се налага да доплащате на летището или да изхвърляте вещи. Проверете още веднъж какви са изискванията на вашата авиокомпания към багажа. Претеглете този, който ще регистрирате, измерете дължина, широчина, височина на ръчната си чанта и се уверете, че няма да има изненади с багажа.

 

3. Носете си резервни найлонови торбички


Според изискванията за сигурност всяко кремоподобно или течно нещо във вашата чанта трябва да е опаковано в отделна торбичка. Но винаги могат да изскочат нови разпоредби, да не сте разбрали нещо както трябва или да решите да си купите още нещо от магазина на летището. Затова най-добре си носете резервни найлонови торбички. Леки са, не заемат място, подсигурете се.

 

4. Носете лаптопа си в калъф, на място, от което се вади лесно


На всички летища латопът ви ще минава проверка за сигурност. Това значи, че трябва да го вадите и прибирате от ръчния си багаж, да го поставяте в самостоятелен панер, за да мине през скенер. Подсигурете го срещу евентуални одрасквания и наранявания като му вземете калъф.

 

5. Носете си празно шише от вода


Ако си носите вода отвън, ще ви я вземат при проверката за сигурност, а след като минете през тях, цените във всички магазини на летището скачат значително. Ако сте принудени да пътувате съвсем икономично, носете си празна бутилка и я напълнете след като минете проверката.

 

6. Вземете си сандвичи и дреболии за похапване


Да, на летището има, но цените им са неоправдано високи, а качеството не особено добро. Отделите двайсетина минути и си направете сандвичи у дома. Вземете си ябълка, вафла, солети – според това колко дълго ще пътувате.

 

7. Купете си предварителен пропуск за бизнес или ВИП салона на летището


Ще ви излезе по-евтино, а ще ползвате множество удобства. Проверете също дали на летището има зона за отдих с легла и душ кабини и колко струва ползването й. Така дори да ви предстоят дълги полети, с много прекачвания и висене по летищата, няма да  ги усетите.

 

8. Проучете какви безплатни неща ви се полагат или питайте на място


Имате меден месец, рожден ден или друг специален повод – много често самолетната компания ви предлага по-добри места в самолета на изгодна цена, безплатна почивка в стая за отдих на летището или нещо друго. Информирайте се предварително какво предлага в тази посока вашият превозвач или питайте на място без притеснения.

 

9. Носете си power bank


Така дори да ви се наложи да чакате повече, ще можете спокойно да ползвате телефона или лаптопа си.

 

10. Сваляйте предварително карта на мястото, на което трябва да отидете


Всичко се случва, може да се окажете без достъп до интернет и без никаква представа накъде да поемете. По-добре е да сте подготвени.

 

11. Проверявайте за безплатен интернет


Всяко летище предлага такъв. Навсякъде е безплатен, само че на някои места можете да го ползвате без ограничения, а на други – за определен период от време.

 

12. Разбете как да стигнете от летището до града


Не разчитайте, че информацията на летището, на което кацате ще ви е достатъчна. Проверете предварително с какъв транспорт да стигнете до града. Обикновено има такъв през цялото денонощие. Избягвайте такситата, ще ви излезе доста скъпо.

 

13. Как да минете по-бързо на опашката за чекин или за проверка на безопасността


Хората, които вършат всичко с дясната ръка (а те са мнозинство), автоматично се устремяват към дясната опашка или към гишето в дясно. Затова ви съветваме да се ориентирате към лявата.

Прочетете още: