16 януари 2017 г.

Помощ! Ще летя за първи път! - 2

 

Вече сте минали през чекин-а, вижте какво трябва да направите след това.

 

Проверка за сигурност минавате вие и ръчният ви багаж.


Следвайте инструкциите на служителя. Трябва да съблечете якето си, да свалите колана и всякакви метални аксесоари (не забравяйте стотинките и ключовете в джобовете си), и да оставите всичко в панера, който ви дават. Ако сте с ботуши или обувки на ток, могат да ви накарат да се събуете и да минете проверката боси. В отделен панер слагате ръчния си багаж, като изваждате от него електронните устройства – лаптоп, четец, таблет. Телефона си също оставяте при тях. След като минат през скенера ще си ги приберете.


Важно! След като минете проверката за сигурност не можете да се върнете отново до гишетата за чекиране или да  излезете от летището. Добре е да го имате предвид, ако сте пушач или имате много време до качването на борда. (Прегледайте статията „Летища в Европа, на които може да се пуши“ .) Ако все пак настоявате и решите да излезете, след това трябва да минете отново проверката за сигурност.

 

Граничен контрол.


Облечете се, обуйте се и си пригответе личната карта или чуждестранния паспорт. Предстои ви да минете през пункта за граничен контрол.

 

Намерете си гейта.


На големите летища в Европа и света това може да се окаже истинско предизвикателство – отделете си достатъчно време, за да сте сигурни, че ще го намерите и ще стигнете до него. Може да се окаже, че имате 20 – 30 минути ходене. От кой гейт ще излетите е написано на бордната ви карта (в повечето случаи) и със сигурност е написано срещу номера на полета ви на всеки един монитор на летището.

 

4. Качване на борда на самолета


Изчаквате на гейта до обявяване на бординга. Приготвяте бордната си карта и на път за автобуса, който ще ви отведе до самолета, я показвате на служителя. В някои случаи може да не пътувате с автобус, а да вървите пеша през ръкав, който свързва гейта и самолета. И в двата случая на влизане в самолета трябва отново да си покажете бордната карта.

 

5. Намерете си мястото, приберете багажа, седнете и закопчайте колана


Понякога, ако пътувате с нискотарифна компания, може да се окаже, че нямате точно определено място, а сядате, където е свободно. Ако случаят не е такъв, заемете мястото, посочено в билета ви. Поставете ръчния багаж в контейнера над главата си или под седалката пред вас. Извадете си предварително книгата, таблета, дъвките, шала – каквото ще ви е необходимо по време на полета.

Остава ви да изключите всички електронни устройства, да закопчаете колана, да следите внимателно инструкциите за безопасност, давани от стюардесата и после излитате.

Не напускайте мястото си и не разкопчавайте колана по време на излитане. Най-добре дишайте дълбоко и издишайте или дъвчете дъвка, за да се справите с неприятното усещане в този момент.  При кацане съветите са същите. По време на самия полет можете да ставате, да похапвате от предлаганата на борда храна, да включите електронното си устройство и да гледате филм.

 

6. Кацане на летището и взимане на багаж


След като автобусът ви докара до летището, минавате паспортна проверка и се упътвате към лентата за багаж, за да изчакате куфара си. Уверете се, че сте на правилната лента – проверете кой полет е изписан на най-близкия монитор.

Въоръжете се с търпение, багажът се превозва от самолета до летището, също като вас и ще мине време преди да пристигне. Освен това може вашата чанта да излезе от последните. Ако, за лош късмет, куфарът ви не се появи изобщо, говорете веднага със служителите на вашата авиокомпания. За закъснял или изчезнал багаж можете да получите обезщетение.

Това е всичко.

Преди да тръгнете на път информирайте се за щетите, които авиокомпанията е длъжна да поеме, а също и как се подава оплакване за закъснял или отменен полет.


Наслаждавайте се на пътуването си – всичко ще бъде наред.