10 януари 2017 г.

Как да пътувам с куче-водач

 

Първото, което трябва да знаете, че можете да пътувате с куче-водач с почти всяка авиокомпания в света. Второто е, че това трябва да се случва при определени условия.

 

Основно изискване, валидно за всички авиокомпании


Основното изискване към хората, които пътуват с куче-водач, е да уведомят за това самолетната компания още при резервацията на билетите. Ако пътникът не съобщи  навреме за своя четириног придружител, превозвачът си запазва правото да откаже качването на животното на борда.

 

Заплащане


Кучето-водач пътува безплатно на борда на самолета, не е необходимо да му купувате билет или да плащате допълнителни такси. То не бива да заема място или има осигурено такова – според политиката на авиокомпанията, с която ще летите.

Всеки превозвач има своя гледна точка по въпроса, а също и специални изисквания към документите и екипировката, с която пътува кучето.

Wizz Air допуска на борда само едно куче-водач на полет и то не трябва да заема място.

Ryaniar допуска на борда до 4 кучета-водачи на полет, като задължително всяко животно сяда в краката на стопанина си.

! За всички компании важи, че кучето-водач не пътува с вас за сметка на ръчния ви багаж. Вие имате право на една чанта ръчен багаж, съобразена с изискванията за размер и тегло на съответната авиокомпания.

 

Специални изисквания към екипировката на куче-водач


Задължително е да водите животното на каишка и то да има намордник.

Ryaniar изисква също кучето да е с обозначителен повод или обозначително яке по време на полета.

 

Необходими документи


Прегледайте статията „С домашен любимец в самолета“, в нея са изброени всички документи, които трябва да подготвите, ако пътувате с животно, независимо с коя самолетна компания летите. Към тях добавете и удостоверение, че наистина пътувате с куче-водач.

В условията на всяка авиокомпания пише, че е задължително да проверите какви документи за влизане на куче-водач изисква държавата, в която ще кацнете. Ако пътувате за Ирландия или Великобритания например ви трябват следните документи:

• европейски паспорт на животното или здравен сертификат от ветеринар, издаден в трета страна;
• необходимата медицинска документация;
• удостоверение, че кучето-водач е член на една от организациите: „Международна федерация на кучетата-водачи“; „Кучета-асистенти в Обединено кралство“; „Международни кучета-асистенти (МКА)“. Без този документ, кучето-водач няма да бъде допуснато в тези страни.

Проверете колко време предварително трябва да изпратите документите на самолетната компания, с която ще пътувате. В Wizz Air например ги искат до 48 часа преди полета, иначе няма да ви допуснат на борда.


Припомнете си още статиите:


Информирайте се и за евентуалните щети, които авиокомпанията е длъжна да поеме.
Ако полетът ви е закъснял или отменен, свържете се с нас, за да ви помогнем да получите своето обезщетение.