13 януари 2017 г.

Помощ! Ще летя за първи път!

 

 

Предстои ви да летите за първи път и то сами? Спокойствие и само спокойствие, пътуването ще мине чудесно. Проследете стъпка по стъпка какво трябва да направите и действайте.

 

1.Подоготвка на необходимите документи


В зависимост от това докъде ще пътувате ви трябва лична карта или чуждестранен паспорт, билет, разпечатана бордна карта (ако сте се чекирали онлайн) и виза.


Носете всички документи на едно място, така че да не се смачкат и да ви е лесно да ги вадите и прибирате. Внимавайте да не ги загубите или забравите, защото без тях няма да можете да излетите.


Ще трябва да покажете документите си при:


  • чекиране, ако не сте се чекирали онлайн; информирайте се за видовете чекиране и изберете най-удобния за вас;


  • при проверката за сигурност;


  • на пункта за граничен контрол;


  • когато се качвате на борда на самолета;


  • когато кацнете на летището;


2.Опаковайте си багажа според изискванията


Всяка самолетна компания има изисквания за размера и тежестта на ръчния багаж и куфара, който ще регистрирате. Проверете на сайта на вашата авиокомпания багаж с какъв размер ви е разрешено да вземете без доплащане. Спазвайте изискванията, защото иначе ще се наложи или да доплащате, или да изхвърляте неща от куфара си.


Пътуване само с ръчен багаж. Не носете в нея остри предмети. Ако носите течности, те не трябва да надхвърлят 1 л общо, като трябва да са разделени в опаковки по 100 мл и всяка опаковка да е затворена в отделен найлонов плик. Най-добре си вземете малки опаковки козметика, като за пътуване, и допълнителни найлонови пликчета за всеки случай.


Не се опитвайте да хитрувате и да носите непозволени предмети в ръчния си багаж, щом минете през проверка на сигурността, скенерът ще ги засече и ще трябва да ги оставите.


Пътуване с регистриран багаж. Прегледайте статията „Как да опаковате багажа си, така че да го получите цял и невредим“ . Имайте предвид, че дори да сте се чекирали онлайн, ако имате багаж, трябва да минете през чекин-а на летището или да намерите Drop-off Desk.

3.Отидете достатъчно рано на летището


Проверете още веднъж с вас ли са всички документи, които ви трябват и отидете на летището два часа по-рано. Оставете си куфара на гишето за чекин. Ще познаете вашето по логото на авиокомпанията, с която летите. Проверявайте и информацията на мониторите. Там се изписва номерът на вашия полет, дестинацията, до която летите, в колко часа и от кой гейт излитате, има ли закъснение самолетът или не.


След като минете през чекин-а, ако трябва да регистрирате багаж и/или да се чекирате, търсите мястото за проверка на сигурността. Не се тревожете, навсякъде има табели с указания, трябва само да четете и да ги следвате. Ако все пак се объркате, попитайте някой служител на летището, той ще ви помогне.


Върнете се при нас във вторник, за да прочетете продължението на статията.


Благодарим и приятно събиране на багажа!