30 януари 2017 г.

Полет с прекачване – какво да съобразим, когато го планирамеИма няколко неща, които можете да направите предварително, за да сведете неприятните изненади при пътуване с прекачвания до минимум. Отделете малко повече  време на планиране, приложете съветите ни – това ще ви спести висене по летищата, неприятни емоции и непредвидени разходи.

 

Проверете колко време минимум имате между двата полета


На сайтовете на повечето авиокомпании има опция за проверка на минималното време между двата ви полета. Имайте предвид, че за някои големи летища 30 минути са абсолютно недостатъчни и рискът да изпуснете полета си е много голям.

 

Пътувайте с полети на една и съща авиокомпания, ако е възможно


Купете билети на една и съща авиокомпания или на превозвачи – партньори. Обикновено и в двата случая гейтовете са близо един до друг. Ако се окажат на различни терминали, трябва да има осигурен автобус, който да ви превози бързо.

Избягвайте да пътувате с прекачване на самолети на две отделни самолетни компании. В случай, че изпуснете втория си полет, вторият превозвач може да анулира първата ви резервация и да ви принуди да си купите нов билет.

 

Пътувайте с един билет за цялото пътуване, не купувайте отделни билети за всеки полет


Ако пътувате с един билет и изпуснете връзката си, превозвачът е длъжен да ви даде място на следващия възможен самолет без да плащате допълнителни такси.

Освен това, в повечето случаи, не се налага да минавате още веднъж проверка за сигурност и проверка на багажа, което отнема още от времето ви.

 

Избягвайте последните полети за деня


Постарайте се да пътувате максимално рано и не рискувайте да гоните връзка – последен полет за деня. Ако нещо се обърка, ще ви се наложи да пренощувате на летището или да се настаните в хотел.

 

Организирайте си прекачване от по-малки летища


Най-големите летища са огромни и претъпкани, някои от тях с разделени терминали на големи разстояния един от друг. Ако можете да избирате, пропуснете Хийтроу, летище „Шарл дьо Гол“ и летището във Франкфурт. Амстердам, Копенхаген, Мюнхен, Хелзинки, Мадрид, Рим – летищата на тези градове са по-разумен избор.

 

Редуцирайте багажа си


Колкото по-малко багаж имате, толкова по-лесно ще ви бъде. Изискванията на авиокомпаниите за ръчния и регистриран багаж – като килограми и размери – са различни. Затова проверете предварително с кои компании ще пътувате и се опитайте да изберете чанти, които отговарят на всички тях. Най-добре е разбира се, ако е възможно, да пътувате само с ръчен багаж.

Проверете какви са задълженията на авиокомпаниите, с които ще пътувате, в случай, че изпуснете някои от полетите си по тяхна вина. Ако сте наясно, ще ви е по-спокойно, а и ще можете да търсите правата си, в случай, че нещо се обърка.

Прочетете и статиите: