6 февруари 2017 г.

9 трика, с които няма да изпуснете полет при прекачванеДори да сте планирали предварително своя полет с прекачвания до най-малката подробност (припомнете си статията по темата), пак трябва да сте доста експедитивни, за да върви по план всичко. Вижте няколко хитрини, които ще ви улеснят.

 

1. Свалете предварително карта на летището, на което ще сменяте полет


На повечето уеб сайтове на летища има карти с разположението на гейтовете. Свалете карта на вашето летище, или само на терминала, от който ще летите и разучете къде се намира гейтът ви.

 

2. Проверявайте периодично прогнозата за времето в града, в който кацате


Тази информация има пряка връзка с това дали ще кацнете навреме и дали следващият самолет, който трябва да хванете, ще излети навреме. Най-удобно е да проверявате прогнозата през сайта на летището, защото заедно със съобщения за климатичните промени излизат и съобщения за полетите.

 

3. Изтеглете си приложение за проследяване на закъснели полети


Има такива приложения, които можете да ползвате, докато сте в самолета, на път за следващия полет. С негова помощ ще сте наясно колко време всъщност имате от кацането до излитането.

 

4. Подгответе се за слизане достатъчно рано


Следете за първите съобщения за кацане на самолета. Когато ги чуете, съберете всички нещица, които сте разпръснали около себе си, приберете ги в чантата си, извадете документите, които ще ви трябват на летището – лична карта/паспорт, бордна карта, виза, etc. и бъдете готови.

 

5. Внимавайте за съобщения за смяна на мястото на кацане


Понякога, към края на полета, може да чуете съобщение за промяна на мястото на кацане. Извадете си картата и вижте как можете да стигнете от новото място до гейта, който ви е необходим.

 

6. Седнете близо до изход


Помолете някоя от стюардесите да ви премести на място близо до изхода към края на полета. Това може да ви спести 10 – 15 минути. Ако няма свободни места до някоя от вратите, говорете с пътниците, които седят на тях и ги помолете да се размените преди самолетът да започне да каца.

 

7. Помолете да минете по-напред, ако има опашка за проверка на сигурността


В този случай имате два варианта: да помолите хората да минете преди тях или да помолите някой от служителите да минете първи, или на друга лента, защото има риск да изпуснете следващия си полет. Не е сигурно, че ще ви разрешат, но си заслужава да опитате. Бъдете любезни и усмихнати – по-вероятно е да ви се получи.

Ако служителят ви покани да се преместите на друга лента, съдействайте му максимално и бъдете сговорчиви. Иначе, дори пред вас да няма никакви хора, пак могат да ви забавят и да си изпуснете полета.

 

8. Намерете си гейта преди да се шляете по летището


Дори да имате достатъчно време, първо си намерете гейта. След това вече, когато знаете къде се намира и колко време ви трябва, за да стигнете до него, разхождайте се където си поискате.

 

9. Не се притеснявайте да питате


Мъжете обикновено страдат от синдрома „няма да питам къде се намирам и как да стигна докъдето трябва, мога да се справя сам“. Независимо от пола ви, излекувайте се от този синдром. Ако не можете да се ориентирате бързо, питайте служителите на летището, те ще ви помогнат.

Ако се случи все пак да изпуснете полета си, веднага се обърнете за съдействие към авиокомпанията, с която летите. Ако това е по нейна вина, ще трябва да се погрижи за вас. Ако е по ваша вина, колкото по-любезни сте, толкова повече служителите са склонни дори да направят някой малък компромис, за да ви помогнат.


За да получите компенсация за закъснял или отменен полет, свържете се с нас, ние ще ви помогнем.


Прочетете още: