10 февруари 2017 г.

Как да си купя билети за самолет онлайн – ръководство стъпка по стъпка

Ако за първи път ще си купуваш билети за самолет, може да се чувстваш малко объркан пред всички опции, мигащи банери и изскачащи надписи и предложения. Затова ти предлагаме едно кратко ръководство, в която е описано стъпка по стъпка как да си купиш билети за самолет онлайн.

 

Отваряте сайта на авикомпанията и първо си правите регистрация.


След това се връщате на начална страница – на видно място са полетата за избор на летище.

 

Избирате летището, от което ще излетите и летището, на което ще кацнетеПроверявайте добре дестинациите – не само по име на града, но и по име на летището, има места, с по няколко.

 

Посочете еднопосочни или двупосочни билети искате да купите.


Двупосочният ще ви излезе по-евтино.

 

Маркирайте в календара датите, на отиване и връщане


В случай, че сте с двупосочен билет.

 

Уточнете броя пътници, които ще пътуват, както и дали са възрастни, бебета, младежи, деца.


Това има значение за цената на билетите. Прочетете статията „Отстъпки за деца при пътуване със самолет“.

 

След като сте попълнили всичко, натиснете бутон „Търси“ и изчакайте.


Пред вас трябва да излезе календар, на който са посочени датите, на които има полети и цената на всеки един полет. Ако посочените дати и цени не ви устройват, кликнете напред и назад из календара, за да видите и други оферти. Ако пътувате с билет „Отиване и връщане“, не забравяйте да проверите предложенията напред и назад във времето, различно от посочените от вас дати, и за двете посоки.

Когато изберете дати, отстрани в дясно или в ляво ще видите лента с цената на билета си. Четете внимателно. На някои сайтове първо е дадена сумата без включени такси, а след това, доста по-надолу на страницата, е изписана и цената, с включени такси. На други сайтове се показва директно крайната цена. Обърнете внимани и в каква валута е дадената сума.

Решите ли кои дати и цена ви удовлетворяват най-много, потърсете бутон „Продължи“ и го натиснете.


Въведете имената на пътниците, за които купувате билети, в предназначените за това полета.


Напишете ги така, както са изписани на латиница в личните им карти или в чуждестранните паспорти. Имате и опции да избирате какъв размер багаж ще носите, да отблежите ще превозвате ли спортно или друго оборудване с вас.

Посочете дали ще се чекирате онлайн или на летището.


Преди да решите, прегледайте статията за видовете чекиране и техните предимства и недостатъци.

Когато сте готови и с това, натиснете отново бутона „Продължи“.Остава ви да изберете начин на плащане. Ако пътувате с редовна авиокомпания, можете да направите само резервация и билетите ви се пазят за определен период от време без да ги купувате. Ако ще летите с нискотарифна компания можете само да купите билетите, не и да ги резервирате.Когато направите резервация или платите билетите, трябва да получите имейл. В него е посочен номерът на резервацията – статусът й, времето за излитане и кацане в двете посоки (ако сте с двупосочен билет) и имената на пътниците.

Проверете колко време преди полета можете да се чекирате онлайн и не забравяйте да го направите.

След като закупите билети, прочетете: