24 март 2017 г.

Бебе на борда - наръчник за оцеляване на родители, част 1
Налага се да летите с бебе на борда за първи път? Спокойствие и само спокойствие! С малко повече предвидливост от ваша страна детето, вие и пътниците на борда ще се чувствате добре. Всички съвети, изредени по-долу, са изпробвани и работят. Приложете ги и вие. Успех!

 

Постарайте се да летите без прекачване, когато пътувате с бебе


Смяната на самолети, търчането през летището, рискът да изпуснете следващия полет и да търсите хотел с бебе на ръце – спестете си всички възможни неприятности, като потърсите полет без прекачване. Дори да е по-скъп, повярвайте, струва си да го платите. Ако пък се окаже, че нямате друг вариант, прегледайте статията „Полет с прекачване – какво да съобразим, когато го планираме“, и след това купувайте билети.

 

Купете билет за бебето, ако полетът ви е дълъг


Напълно разбираме изкушението да държите бебето на скута си и да спестите парите за билет. Това обаче е добра идея, ако полетът ви трае не повече от час – два. При по-дълги полети да държите бебето на коленете си през цялото време ще е неудобно и за вас, и за него. Не разчитайте на това, че сте с нощен полет например и мъникът ще спи през цялото време. Може да се окажете неприятно изненадани и заклещени с часове на тясната седалка. Припомнете си видовете отстъпки за деца при пътуване със самолет и  след това решете окончателно какво да направите.

 

Вземете място по-напред в самолета


Ако сте поверили купуването на билетите на агенция, предупредете, че ще пътувате с бебе и поискайте да седите в предната част на самолета. Там е по-тихо и вибрациите не се усещат толкова силно, колкото в задната.

 

Сложете в багажа си допълнително дрешки, бебешка храна и козметика


И най-добре планираното пътуване може да се обърка. Може да си мислите, че ще пътувате един ден, а те да се окажете два или три. Ако нямате резервни дрехи, памперси, бебешка храна и бебешка козметика, ще трябва да кръстосвате някой непознат град за да пазарувате, разходите ви ще се повече, ще се изнервите, а бебето ще е кисело, докато не го преобуете и нахраните. Ако все още кърмите детето си - тези тревоги отпадат! Поздравления, кърмещи майки, вие сте привилигировани!

Имайте предвид, че налягането високо в небето е различно и на някои деца това се отразява и те могат да напълят памперса няколко пъти, особено при излитане и кацане. Бъдете подготвени с мокри кърпичи и достатъчно на брой памперси или резервни дрешки.

 

Климатикът в самолета!


Имайте предвид, че понякога в самолета има силна климатизация и се усеща духане и течение от всякъде. Задължително вземете тънка шапчица за детето, така че то да не настине. Не разчитайте на зимните дебели шапки, защото детето може да се изнерви, да му стане топло и да се изпоти. Най-практично е да вземете суитчър с качулка, която да слагате на детето при нужда.

 

Храната в самолета!


Както знаете, храната, която се предлага в самолетите е фабрично произведена, с много дълъг срок на годност, не съдържа никакви хранителни вещества и е доста неприятна на вкус. Спокойно можем да твърдим, че в никакъв случай не е подходяща за бебета и дори деца. Затова бъдете подготвени и още предния ден пригответе вкусни домашни закуски - баница, домашен бейкролс или така популярния Здраволсовен кекс за Пътешественици на Инес Субашка. Можете да направите също палачинки, печена тиква, ябълка, да вземете някой друг банан в чантата си, сандвичи, или няколко обелени и нарязани моркови. Пътуването няма нужда да бъде повод да давате на децата боклучава храна. Освен това, ако спестите на децата пълните със захар опаковани храни, ще си спестите хиперактивно поведение от тяхна страна, раздразнителност от тясното пространство, писъци и тръшкане.

Освен това, ако полетът ви закъснее с повече от 3 часа, бъде отменен или ви откажат качване на борда, не забравяйте, че имате право на обезщетение. Свързвате се с нас и ние ви помагаме да го получите.

 

Информирайте се какви удобства за бебета на борда предлага авиокомпанията, с която ще летите.


В самолетите на някои превозвачи има кът за преповиване на бебета (в задната част на самолета) и се предлагат допълнителни услуги като затопляне на шишета с бебешка храна. Можете да се обадите в избраната от вас авиокомпания преди да сте купили билетите си и да се информирате какви са всички екстри, които осигуряват на пътници с малки деца.

След като сте направили всички тези неща, остава ви да се справите със същинското предизвикателство – наистина да се качите в самолета и да се погрижите бебето, вие и всички останали да пътувате спокойно. Не се тревожете, втората порция изпробвани, работещи съвети по темата ще публикуваме до дни.