1 март 2017 г.

Наръчник за оцеляване при първия ти полет. Прочети задължително!

Тази публикация е за всички хора, на които им предстои полет за първи път в живота. Все повече българи на всякаква възраст решават да навестят близки в чужбина, но се налага да пътуват сами при първия си полет. Още по-трудно е, когато не говорят чужд език. Знаем колко е притеснително и затова бързаме да ви поздравим за смелостта и куража и да ви предложим следния наръчник за оцеляване на първи полет. Можеш да принтираш този наръчник и да си го носиш при пътувате.


ЗАКУПУВАНЕ НА БИЛЕТ

Щом си решил да пътуваш, сигурно някой вече ти е помогнал да си купиш билет. Този вариант е най-подходящ за начало, защото закупуването на самолетен билет си има тънкости, които се усвояват с времето. Ако все пак ти се налага сам да си купиш билет за своя полет, има няколко начина: по интернет или с помощта на агенция за билети.

Агенцията ще ти спести нерви, усилия и някои капани, които залагат авиокомпаниите. Предимството да купиш билет през агенция е, че можеш безплатно да резервираш билета и датата, а да платиш по-късно. Недостатък е, че агенцията взима комисион за услугата, обикновено около 20-30 лв. на билет.

Ако си решил да си спестиш комисиона и сам да си търсиш и купиш евтин билет по интернет - в тази статия сме описали как да резервираш полет стъпка по стъпка. Ще ти е нужна дебитна или кредитна карта за плащане. Препоръчително е да имаш базови познания по английски език, ако ще купуваш билет през чуждоезичен уебсайт.


ПРЕДИ ТВОЯ ПОЛЕТ

Ако си закупил билета си самостоятелно по интернет, в повечето случаи ще ти се наложи да направиш “онлайн чек ин” (онлайн регистрация) преди полет.


Онлайн Чек Ин преди полет

Това означава, че след закупуване на билета ще трябва да се регистрираш за своя полет през интернет. В онлайн чек ин етапа вписваш личните си данни - номер на паспорт и имена, като посочваш какви услуги желаеш: вид багаж, застраховка, храна и други подобни опции. Онлайн чек ин можеш да направиш до няколко часа преди полет, но не отлагай за последния момент. След като потвърдиш регистрацията, се издава автоматична бордна карта. Принтирай и пази тази бордна карта, защото реално това е твоят билет за борда!


Кога не правиш “онлайн чек ин” преди полет


Ако си ползвал агенция за закупуване на билети, няма да се наложи да правиш“онлайн чек ин” преди полет, защото от агенцията ще го направят вместо теб.
Приготви правилно багажа преди полет

Преди своя полет, подготви багажа си правилно.

Провери дали паспортът ти е актуален ( добре е да има поне 6 месеца до датата на изтичането му).

Провери дали ти е нужна виза за държавата, където отиваш. За държави в Европейския съюз не са ни нужни визи, но ако пътуваш извън ЕС - провери!

Ако пътуваш с дете, което не е твоето, увери се, че имаш нотариално заверено съгласие на родителите детето да пътува извън граница с теб. Същият документ се изисква, ако детето пътува само с единия родител.


Два вида багаж

Може да пътуваш с два вида багаж: ръчен (който остава с теб в самолетната кабина) и голям багаж ( който отива в отделението за багаж на самолета). С какъв багаж имаш право да пътуваш на конкретния полет зависи от билета ти и какво е включено в него!
В ръчния багаж можеш да носиш всичко БЕЗ

остри предмети ( бръснарско ножче, пила, ножички и др.)

запалими устройства ( запалки)

оръжие и ножове

течности в опаковки по-големи от 100 мл. Допустими течности са козметика до 100 мл. и храна за бебета.


Можеш да носиш храна в ръчния багаж - сандвичи, суха храна и дори луканка :) Можеш да носиш пари в брой до 10 000 лв. без проблем. Ако сумата е по-голяма, може да имаш проблеми: ще те проверят властите и ще те накарат да подпишеш декларация за произход на средствата, след което със сигурност ще ти направят проверка. Затова вземи решение колко пари да носиш преди самия полет. В ръчния багаж не можеш да внасяш бутилки вода или алкохол. Ако все пак си решил да занесеш домашно вино и ракийка, можеш да ги сложиш в големия багаж (ако имаш право на такъв - зависи от билета).


В големия багаж можеш да слагаш всичко без подозрителни предмети: запалими устройства, ножове, оръжие. Можеш да слагаш всякакви течности в този багаж, но все пак внимавай. Служителите на летищата често хвърлят грубо куфарите в отделенията и е възможно по-чупливите неща да пострадат или течностите да се разлеят.Провери за промени преди полет. Проблемен полет

Няколко дни преди твоя полет е добре да провериш дали няма промяна в часа или дори датата на излитане. Авиокомпанията е длъжна да те уведоми за промени 14 дни преди полета и ако не го направи - имаш право да ти върнат парите или да ти предложат друг удобен за теб полет. Ако все пак решиш да летиш с първоначалния полет и пристигнеш до желаното място с повече от 3 часа закъснение, имаш право на обезщетение от 250 евро до 600 евро на пътник. Как можеш да го получиш - прочети тук - , защото Aeroisk.bg помага на пътниците. Имаш право на обещетение, ако твоят полет закъснява повече от 3 часа, или ако твоят полет е отменен, както и в случай на дублиране на билети и отказан достъп до борда. В този случай ни се обади или ни пиши имейл, а ние ще ти помогнем да получиш своето обезщетение!


Включи ли роуминга?

Задължително преди полет - провери дали е включен роумингът на телефона. Роумингът ти позволява да се обаждаш от български телефон в чужбина. Ако ползваш мобилен интернет, попитай оператора за план за мобилен интернет в роуминг. Ако не го направиш, е възможно изобщо да нямаш достъп до интернет или да платиш огромни сметки за мобилен интернет.


В ДЕНЯ НА ТВОЯ ПОЛЕТ


Отиди на летището навреме. За международни полети това значи 2 часа по-рано, а за вътрешни - около 1 час по-рано. Ако летиш от голямо летище, е много важно да отидеш по-рано заради големите опашки. На малките летища ( в България всички са малки) няма особен проблем с чакането.


В деня на полета провери на кой терминал на летището трябва да отидеш. На Летище София има 2 терминала. Летищата във Варна, Бургас и Пловдив имат само по 1 терминал. В чужбина летищата имат по няколко терминала.НА АЕРОГАРАТА


Вече си готов за път! Пристигаш на летището, на правилния терминал си и влизаш през входа “ЗАМИНАВАЩИ”. На нглийски е Departures. Влизаш в летището.


Гише за регистрация "Чек Ин" - Check In

Отиваш до гише “чек ин” - “check in” регистрацията, ако имаш голям багаж. Търсиш на таблата името на твоята авиокомпания и дестинация и се нареждаш там. Проверяват ти документите, взимат ти големия багаж. Ако нямаш Голям багаж и си направил “онлайн чек ин”, пропускаш тази стъпка, защото вече си регистриран онлайн.


Проверка на сигурността - Security Check

Следва “Проверка на сигурността” - Security Check. Обикновено проверката се прави веднага след “чек ин” гишетата - ще се ориентираш по това на къде вървят другите пътници или къде виждаш служители в полицейска униформа. Няма как да се объркаш, пътят сам те води. Проверяват ти бордната карта и паспорта, след което следва проверка на багажа. Ще те накарат да извадиш от багажа си всичката по-голяма електроника - таблет, компютър, фотоапарат, течности. Могат да те накарат да махнеш колана си, да събуеш обувките си, да съблечеш връхната дреха, шал или шапка. Ако носиш нещо непозволено - ще бъде изхвърлено ( течности над 100 мл., остри и запалими предмети). След това ще минеш през металодетектор, затова не носи никакви стотинки, телефони или ключове в джобовете си. Остави ги в самия багаж. Така ще си спестиш проерка тип "обиск". Ако на скенера видят нещо нередно в багажа ти, ще те помолят в твое присъствие да ти проверят щателно чантата.


Гранична Полиция - Passport Control

След проверката отиваш на гише “Гранична полиция”. Проверяват ти паспорта и ако пътуваш с дете - декларацията за съгласие на родителят/те.


Безмитна зона - Duty Free

Влизаш в салона на чакащите. Тук ще изчакаш качването на самолета. В салона на чакащите се намира и безмитната зона, където има много магазини и кафенета, а на големите летища има цял град от търговски обекти. Не се притеснявай, можеш да се разходиш, но само след като разбереш къде е твоят изход за самолета и в колко часа трябва да си пред него. Огледай се за големи табла или монитори, където са написано всички дестинации/ градове, номер на Изход (Gate), както и часа, в който трябва да си на изхода. След това трябва да намериш съответния Изход, увери се, че именно той е правилният и след това можеш да пиеш кафе или да се разхождаш из безмитната зона. Ако решиш да купиш течности или алкохол от безмитната зона, МОЖЕШ да ги качиш на самолета като ръчен багаж.


Качване на самолета - Boarding

Като дойде време за качване на самолета (boarding), се нареждаш на опашка заедно с всички пасажери от самолета. Проверяват ти отново всички документи, проверяват дали ръчният ти багаж не е прекалено голям. Ако е много голям, могат да те накарат да заплатиш допълнителна такса. Обикновено спортните раници са най-сигурният избор за ръчен багаж. По-малките куфари също са приемливи. След проверката се качваш на автобус, който те отвежда до самолета. Някои летища не ползват автобус, а т.нар. ръкав - тунел, който ви води директно в самолета. Качваш се на самолета, където те поздравяват стюардите. Посочват ти кое е твоето място ( пише го и на бордната карта). Настани се, сложи багажа в отделенията над седалките или в краката под седалката и следвай инструкциите на стюардите. Ако не разбираш езика, на който говорят, просто си закопчай колана и се отпусни!


По време на полет

По време на полет можеш да се разхождаш, да отидеш до тоалетна или да хапнеш. Нискотарифните авиокомпании не предлагат безплатна храна, но има платено меню, от което да си поръчаш. По-скъпите авиокомпании ще ти дадат безплатна храна и напитки. По време на полета някои хора усещат болезнен дискомфорт в ушите заради промяната в налягането. Пий често вода и не се притеснявай - нормално е. Понякога има тирбуленции, при които самолетът се клати и може да ти се стори доста страшно. Не се притеснявай - рядко се случва, но е нормално. Облегни глава в сделката пред теб. Така ще си спестиш тревогите. Всичко ще отмине.Пристигане и вземане на багаж - Arrivals and Baggage Claim

След като кацнете, следвай тълпата. Пътят сам ще те води. Ще минеш през проверка на паспорта, а след това ще стигнеш до салона за багаж - Baggage/Luggage Claim. Ако имаш Голям Багаж, ще го получиш тук. Намери таблото, на което пише града, от който си тръгнал и изчакай там. След 10-ина минути лентата ще се задвижи и ще излезнат всички куфари на пътници от този полет. Ако багажът ти не излезе или е повреден, НЕ излизай от този салон преди да направиш рекламация. Ако направиш рекламация, авиокомпанията е длъжна да ти изплати голямо обезщетение. Обади се на нас - Аероиск ще ти помогне да го получиш! Ако излезеш от този салон, вече няма да имаш възможност да направиш рекламации на багажа. Ако нямаш Голям багаж, а пътуваш само с ръчен, подмини салона за багаж и продължи към Изход Пристигащи - Arrivals. Пак няма къде да се объркаш, пътят ще те води. Следвай хората или знаците ArrivalsВ заключение и ако нещо се обърка

Поздравления! Вече премина през първия си полет! Тук сигурно вече някой любим или близък те чака. Ако не - обикновено има автобуси, влакове, таксита - всякакви видове транспорт. Ако пътуваш за първи път, е добре да си уредил предварително някой да те посрещне.


Надяваме се този подробен наръчник да ти е от полза и да направи първото ти пътуване по-предвидимо и приятно. Ако не можеш да се ориентираш на летището, не се притеснявай! На летищата има служители в униформи, които са там, за да помагат на пътниците. Дори и да не знаеш нито една думна на английски или друге език, можеш да отидеш при служител, да покажеш билета си и да се усмихнеш въпросително. Тяхната работа е да ти помогнат, това се случва ежедневно! Ще ти кажат на къде да вървиш, а ако не разбираш езика, ще те придружат по целия път до изхода. Запомни, че всичко ще бъде наред! Лек път и попътен вятър.


Ако нещо все пак се обърка, потърсете нас - Аероиск - помагаме на хиляди хора да получат обезщетения от авиокомпаниите за отменени, закъснели и проблемни полети. Ще помогнем и на теб, защото във всеки закъснял полет виждаме човешка история! Нашият телефон е 052 580 499 - не се колебай да ни се обадиш за помощ.