17 март 2017 г.

Паспорт и лична карта - загубени в чужбина! Помощ?!

 

 

Какво да направя при загубени или откраднати паспорт и лична карта, докато съм в чужбина?

Да ви откраднат паспорт и лична карта или да се окажат загубени е доста неприятно, но два пъти по-лошо е да останете без тях, докато сте в чужбина. Вече веднъж ви посъветвахме, когато пътувате до страна – членка на ЕС, да си носите и личната карта, и задграничния паспорт, прибрани на различни места. Така поне единият документ със сигурност ще е във вас каквото и да се случи. Във всеки случай трябва максимално бързо да уведомите полицията и българското консулство.

 

Ето какво трябва да направите в случай че останете без никакъв документ за самоличност - паспорт и лична карта  • Стъпка 1: Свържете се с българското консулство/посолство

Отидете в българското посолство или консулство. Там ще попълните необходимите документи за заявка за изгубен, откраднат паспорт. От консулството ще проверят дали личната ви карта/задграничният паспорт не е намерен. Ако сте в страна – членка на Шенген, документът ви ще бъде обявен за издирване в Шенгенската информационна система.
  

  •  Стъпка 2: Временен документ за пътуване

В консулството ще ви издадат временен документ за пътуване. За това е нужно да подадете завление и към него да се приложат снимки и документи, които удостоверяват вашата самоличност и гражданство. В този смисъл, ако имате поне шофьорска книжка в себе си, доста ще улесните нещата.

Временният документ се издава само за срока, който ви е необходим, за да се придвижите до България възможно най-бързо.

 

Как да се справя със загубени паспорт и лична карта, ако в страната, в която съм няма посолство/консулство на РБългария   • Стъпка 3: Потърсете посолство на друга държава член на ЕС

В този случай можете да отидете в дипломатическото или консулско представителство на всяка една държава, която е член на ЕС. Там ще заявите изгубен или откраднат документ за самоличност, ще трябва да изчакате разрешение от компетентните органи на Репунлика България и след това да получите временен документ, с който можете да се приберете у дома.


  • Не рискувайте да пътувате без документ

Дори да не летите със самолет, а да решите да се приберете в страната по друг начин – с кола например, не рискувайте да пътувате без валиден документ за самоличност. При всяка една проверка могат да ви спрат и санкционират.

  • Бъдете информирани преди пътуване

Преди да тръгнете на път проверете има ли посолство и/или консулство на България в страната, в която отивате, запишете си адреса и работното време. И в случай че останете без документи, спазвайте процедурите. Така ще имате много по-малко главоболия.


И помнете, че при пътуване със самолет, вие имате права, гарантирани от регламент 261 на ЕС. При закъснял повечеот 3 часа полет, отменен полет или отказан достъп до борда, Аероиск ви помага да получите от 250 евродо 600 евро обезщетение на пътник. Това важи и за отминали полети! Потърсете ни за съвет безплатно на www.aeroisk.bg