18 април 2017 г.

Бебе на летището – наръчник за оцеляване на родители, част 2
И така, вие сте с вашето бебе на летището и скоро ще се качвате на самолета. Доплатили сте предварително за приоритетно качване, двама сте, така че единият държи детето, докато другият е нарамил чантите. Всичко изглежда наред. Ако пък не сте се сетили за приоритетно качване, но имате купени места, качете се в самолета последни. Така няма да се блъскате с навалицата, а вашето бебе ще прекара по-малко време на борда.

 

Пазете бебето, докато пътниците прибират ръчния си багаж


Хората се бутат, бързат да приберат своя багаж в горните отделения, случва се дори да си изпуснат чантите. Внимавайте да не стовари нещо върху вашето съкровище. Дръжте го на ръце и по възможност седнете на седалката до прозореца, поне докато хората приберат своя багаж.

 

Спазвайте инструкциите за безопасно поставяне на детето в столчето за пътуване


С инструкциите трябва да сте се запознали предварително. Обикновено можете да намерите подробна информация за тях на сайта на компанията, с която ще летите. Не се отклонявайте от тези инструкции, независимо кой на борда ви казва, че столчето заема твърде много място, че може да го поставите и по друг начин.

 

Бъдете учтиви


Бебето си е бебе, пътниците в самолета обикновено не се дразнят на него самото, а на това, че родителите му не предприемат никакви действия да го успокоят или се правят на безразлични към това, че бебешки крясъци огласят целия салон.

Ако малкото ви съкровище плаче, успокойте го. Ако посяга към слушалките, обиците, очилата на пътника до вас или успее да докопа косата му, извинете се и се опитайте до го усмирите и да привлечете вниманието му към нещо друго. Да, хората наоколо може и да се раздразнят, но ако сте внимателни към тях, ще си спестите солидна доза дискомфорт.


 

Погрижете се за ушите на бебето


Дори възрастните изпитват дискомфорт или направо болки в  ушите при излитане и кацане, какво остана за едно бебе. Дайте на вашето мъниче да смуче биберон, докато самолетът се издига или спуска. Това би трябвало да реши проблема. Най-мъничките най-добре ги успокоява кърменето.

 

Опитайте се да го приспите


Имате най-голям шанс за успех, ако пътувате с нощен или с много ранен сутрешен полет. Но бебетата спят и през деня. Дайте на хлапето да яде (похапването обикновено успива). След това му сложете пижамата и го завийте с любимото му одеялце. Да, най-добре е да го носите със себе си. Така бебо се чувства спокоен, обграден от позната миризма и мекота. Дано не сте забравили и любимата му играчка. Нека да я гушка, докато заспива. Направете, доколкото е възможно, всичко което правите и у дома, когато слагате бебето да спи – преобличане, тананикане на песничка, полюляване.

Бъдете максимално подготвени за изненади и не губете присъствие на духа, ако по време на полета ви сполетят такива, които не сте предвидили. Сигурни сме, че първото ви пътуване с бебе на борда ще мине добре.