27 юни 2017 г.

5 храни, които да избягвате преди полет

Хапването на различни храни преди полет може да бъде начинание опасно. Особено ако полетът е дълъг, по принцип имате страх от летене и се опитвате да го елиминирате като похапвате, ако страдате от нервен стомах или не можете да ходите до тоалетната в превозни средства – самолети, влакове, автобуси.

Лято е, жега е, хапването по нетествани досега заведения може да е още по-опасно. Спестете си дискомфорта и неприятностите доколкото е възможно. Като например избягвате тези 5 храни и напитки преди полет.

 

Бургери от типа на McDonald's


Хамбургерите и пържените картофки с майонеза са един от най-често срещаните варианти за похапване на летището, но със сигурност може да си намерите и що-годе прясна салата.

Изследвания показват, че храни, богати на наситени мазнини и натрий не се усвояват добре от организма. Храносмилането им се оказва още по-трудно, когато човек лети на хиляди метри височина.

Освен че ако обядвате стабилно с McDonald's, най-вероятно ще изпитвате дискомфорт и тежест в стомаха по време на полета, много е възможно да имате проблеми и с циркулацията на кръвта. По принцип седенето в неудобна поза на борда за повече време затруднява кръвообращението. Затова и не е добра идея да носите тесни дрехи и е препоръчително (особено по време на дълъг полет) да се разхождате периодично по коридора между седалките. Мазният сандвич е допълнителна пречка за свободното движение на кръвта в тялото, т.е. повишават се рисковете от тромбоза.

 

Храни, които предизвикват газове и подуване


Бобът, лещата, зелето, карфиолът са здравословни храни, но е най-добре да избягвате консумацията им преди полет. Ще се чувствате дискомфортно, ако коремът ви се подуе и имате нужда да изпуснете газовете.

 

Яйца (особено през лятото)


Забравете за яйцата на очи, яйцата в сандвичите, десертите с яйца. Те са капризна и коварна храна, особено в топло време, особено в непроверени заведения. Нали не искате точно по време на полета да ви прилошее и да ви се доповръща.

 

Газирани напитки


В самолета човек се дехидратира лесно. Газираните напитки не ви осигуряват нужната хидратация, но за сметка на това ви карат да се чувствате подути, а кофеинът в тях ви помага да се изнервите допълнително.

 

Алкохол


Алкохолът също ви дехидратира, освен това ви прави неспокойни. Прекомерната му употреба преди полет няма да ви помогне да се справите със страха си от летене. Рискувате само да ви стане още по-нервно, да ви прилошее или да не съумеете да се контролирате и да пречите на останалите пътници.

Най-добре е да хапнете малко преди полет. Според някои проучвания, ако се въздържите от хранене преди и по време на дълъг полет, вероятността да се справите по-лесно с часовата разлика нараства. Във всеки случай, нищо не губите, ако опитате. Но независимо какво решите, пийте вода, повече вода, докато чакате и след като се качите в самолета.

Ние в Аероиск не можем да ви помогнем, ако ви стане тежко от храна в самолета, но винаги сме насреща за добър съвет. Също така, помагаме на хиляди пътници да получат обезщетения при закъснели/отменени/проблемни полети.