27 юни 2017 г.

Забравен багаж на летището или в самолета. Помощ!

 

Днешната статия е за онези случаи, в които се оказваме със забравен багаж на летището и не знаем какво да направим.

Освен, че е възможно авиокомпанията да ви загуби или забави багажа (Припомнете си какво трябва да направите в такъв случай, за да го получите обратно) – самите вие също може да го забравите на летището или в самолета. Често се случва. Още по-често пътниците пазаруват на летището, забравят в някоя чакалня чантата с покупките и излитат без нея.

Хубавото е, че независимо в коя от тези ситуации изпаднете, имате шанс да си получите вещите обратно. Ето какво трябва да направите за целта.

 

Забравен багаж: покупки от летището


Важно! Пазете касовите бележки, когато пазарувате от летището. Прибирайте ги в портфейла си например.

Ако забравите чантата си с покупки и я намери служител на летището, той ще я занесе в бюро „Изгубени вещи“ (всяко летище има такова). Когато откриете липсата ѝ, трябва да звъннете или да се свържете възможно най-бързо с бюрото. Обикновено е необходимо да опишете съдържанието на забравената чанта и да приложите касова бележка за всяка закупена вещ.

 

Забравен багаж преди паспортен контрол


Случва се човек да се разсее и да забрави телефон, електронен четец или направо целия си ръчен багаж. Ако изпаднете в подобна ситуация преди да сте стигнали още гишето за паспортен контрол, отидете на най-близкото гише „Информация“ и ги помолете да ви помогнат. Те или ще ви препратят директно към бюро „Изгубени вещи“, или ще ви дадат да попълните формуляр и ще ви насочат пак към бюрото. Ако някой от персонала на летището е намерил вещите ви, със сигурност ги е предал там. Ако ги е намерил друг пътник и ги предал на някой от персонала, то пак ще можете да ги намерите на същото място.

 

Забравен багаж след минаване на паспортен контрол или на борда на самолета


Ако ви се случи да се усетите, че сте без някоя вещ или чанта след паспортен контрол, най-добре е да се свържете с центъра за клиенти на авиокомпанията.

Ако пък забравите нещо на борда на самолета, то трябва да се свържете с бюро „Изгубени вещи“ на летището, от което сте излетели и на летището, на което сте кацнали.

Хубавото е, че вече можете да попълвате формуляра, който дават в бюрото и онлайн.


Най-вероятно ще получите обратно вещите, които сте загубили. И все пак път е, всичко се случва. Не носете в багажа си за чекиране ценни вещи и внимавайте с ръчния си багаж и техниката, която ползвате по летищата. Така ще си спестите доста време и разправии.

Особено внимателни бъдете, когато полетът ви закъснява и се налага да чакате дълго. Тогава се настройвате за повече седене на едно място, изваждате книги, телефони, лаптоп и какво ли още не и е лесно да забравите нещо.

Не забравяйте също, че при закъснял или отменен полет имате право на обзещетение. Свържете се с нас, за да ви помогнем да го получите!