12 юли 2017 г.

Транспорт от летището до града и обратно: плюсове/минуси

 

Видове транспорт от летището и техните плюсове и минуси


Намерили сте евтини самолетни билети, организирали сте си отпуската, запазили сте хотел, почти сте стегнали багажа, остава ви само да проверите с какъв транспорт от летището ще стигнете до града. И после, с какво ще се върнете обратно. Ето какви са видовете транспорт, които обикновено се намират на всяко едно летище. Проверете кой от тях ще е най-удобен за вас.

 

Автобуси и влакове


Обикновено най-евтиният транспорт от летището до града са автобусите и влаковете/метрото. През деня минават на определен период от време, който може да се провери онлайн или на самата спирка, като пристигнете.

  • Пътуването с автобус ще ви отнеме повече време. Обикновено превозното средство обикаля доста и разбира се, се съобразява с трафика. Така че, ако не бързате, това е добър вариант.

  • С влак/метро често пристигате най-бързо в града. Огледайте внимателно картата и маршрута си. Възможно е влакчето да не стига директно до необходимото ви място и да трябва да се прекачите някъде.

Минусите на тези два варианта са, че трябва да носите чантите си из летището, да си купувате билети, да си следите спирките. Но това не е толкова голям проблем. Достатъчно е да сте проверили добре всичко предварително и да сте си приготвили дребни пари в местната валута.

По-големият минус е, че от един момент нататък, обикновено към 12 през нощта, автобусите и влаковете или спират изцяло, или минават на половин/един час. А на вас едва ли ще ви се иска да киснете по спирките на непознатия нощен град. Ако сте повече хора, едно такси или предварително заявена кола за летищен трансфер ще е по-добър вариант.

 

Шатъл / shuttle bus


Друг удобен транспорт от летището е т.нар "шатъл". Той спира на ключови места в града или ви доставя директно до точката, до която трябва да стигнете. Цената му е по-висока от тази на обществения транспорт, но излиза по-евтино от такси.

Шатълите си имат стоянка. Трябва обаче да чакате вашето бусче да се напълни, за да тръгне. А и на се знае колко ще обикаляте, докато стигнете до вашия хотел. Ако разполагате с време, това е удобен вариант.

 

Такси


Повечето хора приемат по презумпция, че цената на такситата там, където отиват е висока. А това може да не е съвсем така. Проверете предварително каква е стандартната тарифа. Сравнете цената с цените на другите опции за придвижване, които имате. Ако сте голяма компания, може разликата между цената на таксито и общата сума от билетите ви за градски транспорт да е пренебрежима в сравнение с удобството.

За да не попаднете на измамници, първо отидете на гише „Информация“ на летището. Попитайте коя е фирмата, оторизирана да превозва пътници от летището до града и къде е стоянката на такситата ѝ. Информирайте се и за тарифите и приблизителната цена на един курс до града.

 

Uber


Все по-популярно и удобно е използването на платформата Uber за транспорт в градски условия. Тя представлява услуга, която свързва свободни автомобили на физически лица, които са проверени и следени. Удобството е същото като на обикновено такси, но понякога е доста по-изгодно, по-чисто, шофьорите са по-любезни. Можете да проверите колата и шофьора предварително, да видите оценки от други клиенти, както и вие самите да дадете оценка. Неудобството е, че е нужна предварителна регистрация, както и предоставяне на кредитна/дебитна карта, от която автоматично се плаща на Uber. Така няма да ви се налага да носите пари в брой за такси.

 

Предварително резервиран летищен трансфер


При този вариант удобството е най-голямо. Колата ви чака, независимо в колко часа пристигате и дали полетът ви е закъснял или не. Шофьорът е в зала „Чакащи“ и държи табелка с името ви, за да го намерите бързо. Той се грижи за багажа, настанява ви в колата и ви вози дотам докъдето му кажете. Пак по ваше желание може да дойде и да ви вземе, когато стане време да се връщате към летището.

Единственият минус на този вариант е цената. Но пак, всичко зависи от това колко ви е важен комфортът, колко човека пътувате, бързо ли трябва да стигнете до града, много ли е багажът ви.

Сравнявайте, мислете, планирайте и приятно пътуване!