14 юли 2017 г.

Причини за закъснение на полет. Кога да потърсите правата си?


Нали никой не си мисли, причината за закъснение на полет е, защото пилотът се е успал или защото се помотква и пие кафе твърде дълго с колегите си? Пилотите спазват стриктно графика си и дават обяснение за всяко закъснение. Затова на тях просто не им се случват такива неща, когато им предстои да летят.

 

Защо обаче толкова често ни се налага да се справяме със закъснение на полет?


 

Натоварен въздушен трафик


Все повече хора пътуват със самолет, съответно все повече самолети кръстосват небесата. Ето защо понякога в облаците става доста напечено. Случва се самолет да кръжи малко повече от предвиденото, докато получи разрешение за кацане. Или самолет, който вече е на пистата, готов за излитане, да не помръдва, защото още не е получил разрешение и чака друг самолет да кацне. Освен това между действията на двата самолета трябва да има определен интервал от време. И така закъсненията се натрупват.

 

Метеорологичните условия и природни бедствия


Сняг, силен дъжд, мъгла, ураган, земетресение, изригване на вулкан – всяко отклонение от нормата може да бъде причина за закъснение на полета ви. И това е нещо, над което самолетната компания няма власт. Тя е длъжна да се грижи за безопасността на пътниците и на екипажа, затова и се изчакват по-благоприятни условия или самолетът се приготвя за пътуване при по-ниски температури например.

 

Технически проблеми


Наземните технически проблеми се срещат най-често и самолетът не излита, докато те не бъдат отстранени. Ако се появи технически проблем по време на полет, въздухоплавателното средство може да бъде отклонено към най-близкото летище. Това значи, че се размества и неговия график и този на летището, на което самолетът е трябвало да кацне.

И в двата случая обаче по-важно е да се отстрани проблемът, нали така?

 

Закъснение на самолета, с който ще се извършва вашия полет


Ще летите със самолет, който пристига отнякъде. Достатъчно е той да закъснее дори малко, за да излетите с прилично закъснение и вие. Защото след като кацне пътниците трябва да слязат, чантите да се разтоварят, самолетът да се приготви за нов полет, да се натовари багажът на новите пътници, да се качат и те самите. Летенето пести време, но суетнята, докато излетите консумира време.

 

Вътрешноорганизационни проблеми на авиокомапнията


Това всъщност е доста честа причина за закъснение на полетите. Само че вие няма как да знаете, че именно това е причината да висите на летището и да се чудите как да пренаредите плановете си. Много често авиокомпаниите имат проблеми с персонала, понякога нямат достатъчно пилоти, друг път имат неплатени задължения към летища, а едно от най-големите закъснение през 2017 година е на British Airways, което се отрази на хиляди полети и стотици хиляди пасажери, поради срив в компютърната система на компанията.

 

В кои случаи имате право на обезщетение при закъснение на полет?


Когато причината за закъснението на полета ви е лоши метеорологични условия, удар с птица, стачка или терористична атака, нямате право на обезщетение. Но при всеки друг случай, и ако самолетът е закъснял повече от 3 часа, най-добре е да потърсите правата си.


! Имайте предвид, че авиокомпаниите често крият истинските причини за закъснелите полети, за да спестят пари. И вие сами няма как да разберете дали ви казват истината. Ние обаче, знаем къде да търсим информация и можем, след като се свържете с нас, да ви кажем имате ли наистина право да искате обезщетение. А също и да се преборим с авиокомпанията вместо вас. Полетът ви закъснява? Пишете ни! https://aeroisk.bg