20 юли 2017 г.

Пушенето на борда на самолета - защо не?!


Пушенето на борда на самолета - и какво се случва, ако ви хванат със запалена цигара на борда


В далечното минало се смятало, че тютюнът има лечебни свойства. По-късно се разбрало, че това не е съвсем така. Което обаче не намалило броя на пушачите. Не са далеч дните, в които се пушеше навсякъде – в киносалоните, конферентните зали, влаковете и дори в самолетите. Представете си затворената отвсякъде кабина, сухият въздух, който и без това дразни очите и гърлото и цигареният дим, обгърщаш всичко. Как ви се струва? Добре ли бихте се чувствали след такъв полет? Особено ако продължава повече от час.

Днес почти няма авиокомпания в света, която да разрешава пушенето на борда на самолета. Но допреди по-малко от 20 години човек можеше спокойно да лети до САЩ или с вътрешен американски полет и да пуши до наситена.

Кой въвежда забраната за пушенето на борда на самолета и защо


1987 - Първи са австралийците


При тях забраната за пушене на вътрешни полети влиза в сила през 1987 година. Инициативата за полети без тютюнев дим започва през 60-те години на XX век и борбата е особено тежка. От едната страна са пилотите, стюардесите, съюзът на лекарите, от другата са производителите на цигари и търговците.

1960 - анти-тютюн движението в САЩ и подпалените поли на стюардесите


През 60-те години в САЩ пък, компанията Pacific Southwest Airlines сменя строгата униформа от естествени материи на стюардесите с мини поли и впити панталони от полиестер. Това предизвиква допълнителни проблеми. Стюардесите започват да се оплакват, че когато минават покрай пътниците по тесния коридор се случва да забърсват огънчетата на цигарите им, което води не само до дупки по дрехите, но в някои случаи и до изгаряния. Зачестяват и оплакванията от болести, типични за пасивните пушачи.

И така американските служители на авиокомпании също повеждат битка за забрана на тютюнопушенето в самолетите.

През 1988 година е въведена забраната за пушене на вътрешни полети с продължителност до два часа.


Още преди това в САЩ, а в последствие и в Европа се самолетите се разделят на зони – за пушачи и за непушачи. До края на 90-те години всички американски, европейски и австралийски авиокомпании забраняват изцяло пушенето на борда. От 2015 година е в сила и забраната за употреба на електронни цигари в самолета.

Защо все още има знаци "забранено" пушенето на борда на самолета


По същата причина, по която все още в кабината и в тоалетните има детектори за дим.

Защото все още има хора, които напук на добре известната забрана, палят цигара и това най-често се случва в тоалетната.

Защо хората все още пушат в самолетите и какви са последствията


Пушачите все още се опитват да излъжат детекторите за дим и пренебрегват забраната по две причини – първата е гладът за никотин, втората е липсата на информация какво може да се случи на борда от една запалена цигара. През 1973 година – все още е пълно с пушачи в самолетите – незагасена цигара предизвиква пожар, което води до катастрофа и до смъртта на 123-ма души. 

Какво пречи подобен инцидент да се случи и днес? Достатъчно е да не изгасите добре цигарата си преди да я хвърлите в кошчето или в тоалетната или направо да я хвърлите неизгасена, ако усетите, че всеки момент ще ви хванат да пушите.

Наказанията за пушачи на борда


Те са доста солидни. Включват солени парични глоби, а понякога и затвор. Зависи от това дали самолетът ще е принуден да се отклони от маршрута си и да кацне по-рано поради проблем, предизвикан от незагасена цигара или за да свали пушача от борда.