23 юли 2017 г.

Шумове в самолета! Обяснение за пътници със страх от летене


Той шуми, трака, боботи, бумти, бръмчи, жужи. Понякога ви се струва, че ще се разпадне всеки момент. Притесняват ви всички тези неясни звуци и шумове в самолета, не знаете кога са нормални и кога е време да започнете да се страхувате. Разбираме ви напълно. Когато летяхме за първи път и ние се ослушвахме нервно и оглеждахме с леко крива усмивка останалите пътници – разтревожени ли са и те.

„Какви са тези шумове в самолета“ е въпрос, който често ще срещнете в интернет, зададен от нервни пътници. Има и експерти, наели се да му отговорят. Ние ви представяме обобщения резултат от техните отговори.

Бръмченето, когато се качите на борда


е напълно нормално. То идва от спомагателното захранващо устройство, което се намира в задната част на самолета и поддържа всичко включено, докато главните двигатели все още не работят.

Понякога самолетът се закачва към наземно устройство за електричество. Ако случаят е такъв, ще чуете как се променя звукът, докато пилотът превключва на самолетен режим и включва двигателя.

ЛаенеПочти като кучешки лай се чува звукът от PTU (Power Transfer Unit). Когато работи само единият двигател на самолета, за да се пести гориво, това устройство следи хидравликата. Шумът, който издава е доста силен, а и честото включване и изключване не допринасят за спокойствието на борда. Но всъщност няма от какво да се притеснявате.

Различни шумове в самолета: жуженеи боботенеПреди да потеглите и след като кацнете винаги се чуват много странни шумове в самолета, но те са издавани от хидравличната помпа, с която се отварят и затварят вратите.

Жужене пък се долавя, когато пилотът реши да промени положението на движещата се част от крилото. Ако сте седнали близо до крилото, когато чуете този шум само погледнете навън и ще се успокоите.

За ваше успокоение бихме добавили, че дискомфортът, който изпитвате при излитане съвсем не идва от шума, а от промяната в налягането. Дъвчета дъвка, отпуснете се, дишайте дълбоко и ще се справите по-лесно.

Свистене, шъшкане


Всъщност това са аеродинамични шумове. Колкото по-висока е скоростта, толкова по-ясно се чуват те. Може да забележите, че са различни при всеки полет. Това е така заради различната форма на носа, предното стъкло и покрива на самолета –  различен за различните полети.

И така, бъдете спокойни. Нормално е самолетът да издава всякакви шумове. Даже, ако това ще ви помогне, опитайте се да различите всеки един от описаните в тази статия. Така ще си потвърдите още веднъж, че всичко е наред. А ако много се страхувате от летене, припомнете си нашите полезни съвети по темата: „Как да се справя със страха си от летене“. 

https://aeroisk.bg/bgblog/spravqne-strah-letene/