29 октомври 2017 г.

Застраховка при пътуване – струва ли си и как да изберете най-изгодната


Имате ли някаква застраховка? „Живот“, „Имущество“, някоя, различна от гражданската на колата? Не бихме се изненадали, ако отговорът е „не“. Българите все още не гледат на застраховането като на сериозна защита и на вложение, което може да им се върне многократно в труден момент. Истината е обаче, че добре подбраната застраховка е наистина сериозна защита, която решава куп финансови и други проблеми в критична ситуация. Ако пътувате често, но досега не сте обърнали сериозно внимание на застраховките при пътуване, препоръчваме ви да се коригирате. Предлагаме ви някои насоки по темата.


Туристическа или медицинска застраховкаОпределено има разлика, макар че хората често ги смятат за едно и също нещо.

При туристическата застраховка акцентът е върху злополуки с багажа ви, възникване на конкретни непредвидени обстоятелства, които налагат отмяна на пътуването или по-ранното му прекъсване.

При медицинските застраховки акцентът е върху покриването на стоматологични и медицински разходи при злополука или заболяване.

Много застрахователни компании вече предлагат застраховка при отмяна на пътуване. Имайте предвид обаче, че в обикновено тя покрива само случаите, в които отмените полета си по здравословни причини.

Разбира се, и към двата вида застраховки има допълнителни опции, които можете да включите в основния пакет и да ползвате, ако имате желание.

Съвета ни е да отделите 5 минути, за да прочетете общите условия на застрахователната полица. Обърнете особено внимание на рисковете, които покрива застраховката и на изключенията, при които застрахователя не изплаща компенсация по полицата.


Някои от най-популярните туристически застраховки са:  • застраховка на багаж при пътуване с въздушен транспорт

  • планински застраховки

  • помощ при пътуване или помощ при пътуване в чужбина

  • отмяна на пътуване

  • комбинирани застраховки при пътуване, които покриват някои здравни рискове, повреда или загуба на багаж, анулиране на пътуване.

 Как да разберете коя е подходящата застраховка за вас


Съобразете застраховката си с:  • дестинацията, към която сте се насочили – близка, далечна, екзотична или не точно;

  • начина, по който смятате да си почивате – ще се излежавате на плажа или ще практикувате някой високорисков спорт;

  • багажа, който ще носите – няколко тениски или скъпи на сърцето ви, по-ценни предмети;

  • колко по-рано планирате почивката си, купувате билети, резервирате хотел. Ако го правите около половин година, че и повече, по-рано, е добре да помислите за застраховка „отмяна на пътуване“, може да се окаже, че ще ви спести доста средства.

Обмислете внимателно всеки детайл, за да си отговорите на въпроса от какво имате нужда. След това се обърнете към застрахователен брокер.


Каква ви е ползата от застрахователния брокер


! Неговите услуги са безплатни за вас и не оскъпяват застраховката ви!


След като изяснихме това, нека продължим:

1. Застрахователният брокер познава пазара и бързо ще ви насочи към застрахователни продукти, които отговарят на вашите изисквания.

2. Той ще ви разясни всички уловки, дребния шрифт и ще ви помогне да изберете застраховката, която наистина е подходяща за вас.

3. Ще ви съдейства в случай на настъпване на застрахователно събитие, когато е изключително важно да спазите процедурите и на застрахователната компания, за да си получите обезщетението.

В повечето случаи туристическите застраховки са еднократни, така че вложението ви няма да е особено голямо, а възвращаемостта в случай на необходимост ще е висока.

Помислете, разгледайте и направете подходящата за вас застраховка при пътуване преди да стегнете багажа. А ако полетът ви закъснее или бъде отменен, потърсете ни, ще ви помогнем да получите обезщетението, което заслужавате.

И не забравяйте, че имате право на обезщетение за закъснял, отменен полет или пропусната връзка, дори и да нямате сключена застраховка.