8 ноември 2017 г.

Когато имате нужда от медицинска помощ в чужбина или ЕЗОК


Никой не обича да си мисли за лошите неща, но всъщност, ако помислим предварително има голяма вероятност да ги избегнем или да се справим с тях по-лесно. Броят на българите, които пътуват в чужбина по работа и за удоволствие отново се е повишил това лято. Вие вероятно също планирате скоро да стегнете куфарите за някъде. Радваме се за вас, наистина, само ви препоръчваме, преди да тръгнете да си извадите Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК).


Какво е Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК) и колко струва
Това е безплатна карта, която ви дава право да получите медицинска и стоматологична помощ във всяка от страните – членки на ЕС, в съответствие с нейните правила в сферата на здравеопазването.

Ако сте в страна, в която здравната помощ е безплатна, срещу вашата ЕЗОК имате право на безплатна медицинска помощ. Ако в конкретната страна лечението е платено, вие заплащате, а след това разходите ви се възстановяват. Трябва да проверите дали за съответната държава това става на място или след като се върнете в България.

Изваждате си ЕЗОК, проверявате какви са условията за лечение в страната, в която ще пътувате и сте подготвени за неприятни изненади.


За колко време се издава Европейската здравна карта


За 15 календарни дни.


Кой може да подаде заявление за ЕЗОК и да се възползва от нея


Всеки български гражданин, навършил пълнолетие, може да подаде заявление за такава карта. За да я ползвате обаче, трябва да сте си плащали редовно здравните осигуровки през годините.


Какво трябва да направя, за да получа ЕЗОК


Изтегляте си заявление и го попълвате.

Проверявате кое е най-близкото до вас място, на което можете да го подадете  и го носите там. Трябва да имате в себе си и лична карта. А ако ще подаватеk заявления и за децата, носете актовете им за раждане.

Напомняме ви, че Европейската здравна карта е безплатна и не трябва да плащате нищо, за да подадете заявление и да я получите.

Тук можете да прочетете повече за условията, при които получавате лечение срещу ЕЗОК в различните страни – членки на ЕС.


А вие не се ли занимавахте с обезщетения за закъснели или отменени полети?


Точно така, ако полетът ви е закъснял или отменен, ние ви помагаме да получите обезщетението, което ви се полага. Достатъчно е да се регистрирате в сайта ни, да изпратите сниман или сканиран самолетния си билет, бордната карта, резервацията – каквото имате, ще ви отнеме не повече от 5 минути, а ние имаме грижата за всичко останало.

В блога ще намерите още куп полезна информация за чекирането, намирането на евтини самолетни билети и купуването им, какви щети е длъжна да поеме авиокомпанията, с която летите, как можете да откажете пътуване и какви са правата ви в този случай.

За нас спокойното и непрекъсвано от непредвидени обстоятелства пътуване е особено важно. Затова искаме да пътувате по същия начин и вие.