11 ноември 2017 г.

Защо се вдига сенникът на прозореца на самолета при излитане и кацане?Всички забрани, препоръки и нареждания, които излива стюардесата върху главите на пътниците при излитане и кацане, са ви разбираеми и логични. Само едно нещо ви учудва всеки път – защо трябва да вдигате сенника на прозореца на самолета при излитане и кацане? Защо е необходимо да прекъсвате съня си, да ви влиза слънце в очите, да се страхувате излишно (ако имате паник атаки и страх от летене)?


Причините са няколко.1. По-бърза и ефективна евакуация


Не, нямаме предвид, че някой ще прави опит да ви измъкне от самолета през миниатюрните прозорчета. Ето каква е работата.

След множество тествания експертите са установили, че ако възникне проблем, пътниците трябва да се евакуират от самолета за по-малко от 90 секунди. Като си представите огромния самолет и колко хора пътуват, като добавите момента на паника, който винаги предизвиква хаос, ясно ви става колко е трудна задачата.

Същите тези експерти са установили, че когато виждат какво се случва навън, хората реагират по-адекватно и действат по-организирано. Пътниците имат по-големи шансове да се евакуират максимално бързо, ако могат да хвърлят един поглед навън през прозорците. Ако сенниците са спуснати, повечето хора едва ли ще се сетят да ги вдигнат, а и да се сетят, ще загубят наистина ценни секунди за целта.

И така, вдигнатият сенник на прозореца може да спаси живота ви, затова слушайте какво ви казва стюардесата и изпълнявайте.


2. Вижда се какво става вътре в самолета


„Много добре – мислите си вие – но как това, че сенниците на прозорците са вдигнати помага през нощта?“

Първо, в случай на инцидент спасителните екипи, които са отвън, ще виждат какво се случва в самолета и ще могат да вземат адекватни мерки.

Второ, ако самолетът кацне аварийно някъде, където има поне малко светлина, пак ще ви е по-лесно да се ориентирате, отколкото ако сенниците са спуснати и не виждате изобщо какво се случва навън.


3. Пътниците могат да сигнализират за проблем


Самолетът е огромен и пилотите нямат видимост към цялото му туловище. Когато сенниците на прозорците са вдигнати, пътниците могат своевременно да сигнализират за проблем. А това, откъдето и да го погледнете също може да е животоспасяващо.


Това са трите причини стюардесите да настояват на своето, да минават и да проверяват дали искането им е спазено и да ви молят изрично да си вдигнете сенника на прозореца, ако все пак сте пропуснали да го направите. Както вече ви посъветвахме, послушайте ги – това може да спаси вашия или нечий друг живот.

А сега ви пожелаваме приятен и спокоен полет.