29 декември 2017 г.

Колко пъти можете да посрещнете Нова година? (част 1)


Въпросът може би ви се струва безсмислен. Единственият на пръв поглед коректен отговор би трябвало да е – веднъж в годината. Но на практика се оказва, че съвсем не е така. Нова година можете да посрещнете както многократно за един ден, така и доста пъти в рамките на една година. Пътешествениците вероятно най-добре знаят за какво става дума.

Според западната традиция Новата година сменя Старата на 31 декември в 00.00 часа. Но този миг съвсем не се случва едновременно по планетата. Официално са приети 39 локални времеви зони и за да мине през всички тях, на Новата ѝ трябва повече от денонощие – цели 26 часа. Затова, ако имате под ръка бързо превозно средство – самолет или вълшебно килимче – можете да празнувате 39 пъти на различни места, с различни хора и различни обичаи.


Първи ще посрещнат 2018 година в Тихия океанЩе се случи на островите СамоаКирибатите и Рождественски остров (Christmas Island, Kiribati), част от Република Кирибати. Това ще стане, когато у нас е още 12 на обяд на 31 декември и приготовленията за празника са в разгара си.


Последни ще изпратят 2017 година пак тамКогато на първи януари в 14 часа ние току-що се събуждаме след новогодишната нощ, американските острови Бейкър и Хауленд тепърва ще изпращат 2017. Те са част от островите Феникс – един от трите архипелага, на които лежи Република Кирибати.

Това може би вече ви подсказва, че Кирибати има уникално географско разположение – на нейна територия е границата между източното и западното и южното и северното полукълбо. Точно тук е и границата между новия и стария ден, между новата и старата година. И ако обичате мистериите, загадките и главоблъсканиците – може би точното място да посрещнете 2018 е в Кирибати.


Останалият святПрез всички 26 часа между 12 часа на 31 декември и 14 часа на 1 януари наше време светът ще е зает с посрещане и изпращане, с много надежди за новата и искрено желание да забрави лошото през старата година. През цялото това време ще се ядат традиционни гозби, ще се пият силни напитки, ще се спазват ритуали и обичаи – странни за едни и традиционни за други. Ще се гадае какво предстои и ще се правят бели магии за щастие, благоденствие, мир и любов.

В някои големи по територия страни като Русия и САЩ различните региони ще посрещнат първи януари 2018 по различно време. От друга страна в много отдалечени едно от друго места – например в Йоханесбург, Южна Африка, и в София, България, ще слушат 12-те удара на часовника и ще вдигат едновременно наздравици!

Дали ще се загръщате с кожух в тази нощ или ще сте по бански на горещия пясък – няма значение. Важното е, да сте изпълнени с доброта и надежда и да се усмихвате! Защото както ви завари Новата, така ще я карате през всичките 365 следващи дни.

В тази публикация ви подсказахме как можете да имате най-невероятното посрещане на Нова година – поне 39 пъти за 26 часа. В нейната втора част в първите дни на 2018-та четете къде и кога ще посрещат Нова година през останалите месеци. И ако не ви се чака до следващия декември у дома, просто идете на някое от тези места в точното време!