22 декември 2017 г.

Как да намалите стреса при полет по време на празницитеПразниците са на прага ни. Много хора ще тръгнат на път. Ако и вие ще сте сред тях, планирайте от рано и внимателно самото пътуване, така че да намалите стреса до неизбежния минимум. Все едно е дали сте тръгнали на почивка или при роднини и приятели – самолетите са пълни, летищата са пренаселени, климатичните условия забавят полетите.


Поемайте минимум рискове


Ако е възможно, избягвайте маршрутите с прехвърляния – те носят рискове за отменени полети, изпуснати връзки и дълъг мъчителен престой по летищата.

Избирайте по-малки летища – огромната маса пътници се съсредоточава по по-големите.

Купувайте билети за по-ранните полети на деня. Ако анулират вашия, ще имате повече шансове за настаняване в някой от следващите.

Залепете на багажа си стикер с името, домашния адрес, адреса, на  който ще бъдете, и телефона си. Така увеличавате вероятността да ви го върнат по-бързо, ако се загуби.

Тръгнете поне час по-рано от къщи. Това ще ви позволи да пристигнете навреме на летището, дори и да се случат непредвидени събития или задръстване по пътя.


Подгответе се добре за пътуването


Постарайте се да сте изключително внимателни при подготовката за пътуването. Вземете само най-необходимите неща. Всичко друго изпратете до местоназначението с куриер. Ако трябва да носите подаръците със себе си, не ги опаковайте – ще минете по-бързо проверките.

Бъдете сигурни, че сте взели всички документи, банкови карти, лекарства, добре заредени телефони, зарядни устройства и т. н.

В ръчния багаж задължително трябва да имате вода и нещо за хапване – особено ако пътувате с деца. Проверете дали на вашия самолет сервират храна. Ако не – погрижете се за сандвичи и дребни закуски. Не пропускайте връхните дрехи. Час преди полета хапнете нещо леко – така ще се чувствате по-добре.

Запишете си телефоните на авиокомпанията, с която летите, на туристическата агенция, ако сте ангажирани с такава, на хотела и всички други телефони, които биха могли да са ви полезни в критичен момент. Запасете се с търпение.


Облекчете непредвиденото забавяне


Ако ви предстои дълъг престой на претъпкано летище, осигурете си достъп във VIP зоните, където ще ви е по-комфортно. Вижте тук какво представляват те и как можете да ги използвате. За подобен момент вземете със себе си книга, таблет, лаптоп, свалете филми и музика на телефона си, за да имате приятно занимание, докато чакате. Задължително се погрижете да осигурите занимания за безболезнено прекарване на времето и за децата.


Контролирайте се


При стресова ситуация, преди да вземете каквото и да е решение, бройте до десет, като дишате дълбоко. Успокоява и помага срещу необмислени действия.

И не забравяйте най-важното в такива моменти – не губете контрол! Бъдете вежливи, разговаряйте с пътниците и служителите учтиво. Това ще разведри обстановката и ще снеме напрежението както от вас, така и от околните.


Ако полетът ви закъснее или бъде отменен, не си разваляйте настроението, свържете се с нас, за да  ви помогнем да получите дължимото ви обезщетение.