23 декември 2017 г.

Най-нетрадиционните начини за посрещане на Коледа и Нова годинаКоледните и новогодишни празници са чудна смесица от християнски ритуали, езически обичаи, суеверия и маркетингови трикове. Затова в празнуването им има не само много общи черти, но и много различия. Разбира се, най-нетрадиционното за нас днес е най-обичайното за други хора и в други времена.


Коледа на плажа


В представите ни Коледа и Нова година се посрещат в добре затоплени домове, когато навън е мразовито и всичко е скрито под дебел искрящ сняг. Затова вероятно най-нетрадиционният начин да прекарате зимните празници е да отидете в Австралия или Бразилия. Храната е лека, защото след това ви очаква плажът. Дрескодът е бански костюм. А ако искате да сте сигурни, че през следващата година ще сте щастливи – прескочете 7 вълни. Е, може и съвсем, съвсем мънички вълнички.


Какъв да е цветът на дрехите


За италианците и в някои от страните на Латинска Америка Нова година се посреща в червено. Аленото бельо обещава щастие на всички, съпруг на неомъжените жени и изпепеляващи страсти – на мъжете. Огнено е не само бельото, но и роклите, ризите, панталоните. Ако срещнете полицай с червени чорапи – направо си е на късмет.

Бразилците предпочитат белите дрехи. Те са символ на добруване, щастие, мир. Чилийците са по-цветни. На Нова година, който иска повече пари, облича жълто, а който мечтае за перфектен интимен партньор – розово бельо.


Как да се отървете от старото


Разбира се – с изрядно почистване на дома точно преди празниците. Китайците премитат с бамбукови клони и сменят постелки, завеси и завивки. Не го правете на 31 декември и на 1 януари – съветват поляците – ще изметете току-що настанилия се в дома ви късмет.

Вдигането на шум, за да се подплашат и избягат злите духове и старите ядове, е практика в много страни. Но може просто да отворите вратите и прозорците малко преди 12 часа в полунощ. Всичко старо и всичко лошо ще излезе само тихомълком и ще влезе новото и доброто.

Ако сте насъбрали много яд на някого или на нещо, направете парцалена или хартиена кукла и я наречете с неговото име. Изгорете я на границата на двете години. С нея ще изгори всичко лошо от старата и ще му попречите да премине в новата. Така правят в Еквадор и Панама.


Как да привлечете добротоНякои народи се задоволяват да гадаят в новогодишната нощ какво ще им се случи през следващата. Но други залагат на ритуалите, които привличат доброто.

Затова испанците бързат да изядат 12 зърна грозде, докато часовникът отмерва 12те удара в полунощ. Само дето злите езици твърдят, че корените на обичая били в изобилната гроздова реколта през 1909  и желанието на производители и търговци да я пласират на пазара.   

Ако искате да пътувате, не разчитайте само на късметчето от баницата. Грабнете един куфар в новогодишната нощ и обиколете квартала. Така правят мъжете в Перу и някои други латиноамерикански страни. Обикалят улиците и девойки с върбова клонка в ръце и гледат да докоснат с нея този, когото искат за любим.

Друга лесна магия за щастие е да напишете желанието си на листче хартия, да я изгорите и да изсипете пепелта в чашата с шампанско. Изпийте шампанското преди Нова година и желанието ви ще се сбъдне – така поне твърдят някои руснаци.

Светът е шарен. И празниците му – също. Но навсякъде хората са единодушни – ако празнувате с усмивка и сред приятели, Новата година ще е по-добра от старата!