10 януари 2018 г.

Колко пъти можете да посрещнете Нова година за една година? (част 2)В първата част на публикацията ви разказахме за това, колко пъти можете да се сбогувате със старата година и да посрещнете Новата в рамките на празничното денонощие. Сега ще ви подскажем, как да си осигурите това невероятно усещане през всичките следващи 12 месеца.

Поради широкото разпространение на християнството и исторически определящата роля на западната цивилизация, съвременният свят отчита новата година от 1 януари. Това обаче не пречи много народи да отбелязват настъпването ѝ и според своите традиции и обичаи. Затова, въпреки че от първи януари светът ще живее според календара за 2018, идването ѝ ще се празнува на практика през всичките следващи месеци.


Защо хората празнуват Новата година по различно време


В исторически план всяка общност отчитала времето спрямо някакво важно за живота си събитие. В повечето случаи това е наближаването на пролетта и пробуждането на природата – в различен период за различните климатични пояси.

В древен Рим обвързвали смяната на годините с встъпването в длъжност на новите консули – събитието било през март. Когато, поради стратегически съображения, те започнали да встъпват в длъжност на първи януари, естествено се променило и отчитането на годината.

За много народи първият ден от годината е на различна дата. Това пък се дължи на използването на лунния календар.


Кога и къде можете да празнувате Новата година отново


В Азия – от 20 януари до 20 февруари


За Китай, Корея, Виетнам, Монголия, Малайзия, за всички страни, които тачат лунния календар, и всички будисти първото пролетно новолуние традиционно бележи началото на новата година. Празнува се дни наред с пищни ритуали и много веселие.


На 24 февруари индийците посрещат ХолиПравят го по различен начин в различните региони на огромната страна. Всъщност – тук празнуват Новата година поне 7-8 пъти, така че идете ли в Индия, голяма е вероятността да попаднете на новогодишно тържество.

На 21 март идва Новата година по персийския календарПо време на пролетното равноденствие празнуват Навруз в страните, където се говорят езиците от така наречената персийска група, като Афганистан. Празнуват още в Централна Азия – Пакистан, Ирак.

През априлВ този месец започва нова година за народите на Бирма, Тайланд, Непал и Лаос, на Шри Ланка. Обичаите и ритуалите са много различни от нашите и преживяването им ще запомните за цял живот.

В средата на лятото в Южна АмерикаПрез юли се сменяли годините за маите. Духът на древните празненства живее и днес в много области на Гватемала и Мексико.

По древноегипетския календарАко пътят ви заведе в края на август в Нигер или Джибути, ще посрещнете новата година по календара на египтяните. Вероятно пак заради него на 1 септември празнуват в Сирия.

През септемвриНовата година идва при коптите – предислямското население на Египет. По-голямата част от тях са православни, другите – католици.

Еврейската Рош а Шана се пада на различни дати през септември (пет месеца и половина след Великден).

През октомври в Западна Африка и Ирландияначалото на октомври традицията води Новата година в Гамбия. А ако си падате по мистичното и ужасяващото – келтският празник Самайн бележи края на пасбищния сезон и идването на зимата и тъмните сили. По популярен е като Хелоуин.

Всяка Нова година – на различна датаТака е при мюсюлманите. Първият ден на първия месец – Мухаррам, е и първият за новата година по хиджра. Но всеки път тя идва с 11 дни напред.

Ако обичате тематичните пътувания, да проследите Новата година по света ще бъде истинско предизвикателство.