10 януари 2018 г.

Колко пъти можете да посрещнете Нова година за една година? (част 2)

В първата част на публикацията ви разказахме за това, колко пъти можете да се сбогувате със старата година и да посрещнете Новата в рамките на празничното денонощие. Сега ще ви подскажем, как да си осигурите това невероятно усещане през всичките следващи 12 месеца.

Поради широкото разпространение на християнството и исторически определящата роля на западната цивилизация, съвременният свят отчита новата година от 1 януари. Това обаче не пречи много народи да отбелязват настъпването ѝ и според своите традиции и обичаи. Затова, въпреки че от първи януари светът ще живее според календара за 2018, идването ѝ ще се празнува на практика през всичките следващи месеци.


Защо хората празнуват Новата година по различно време


В исторически план всяка общност отчитала времето спрямо някакво важно за живота си събитие. В повечето случаи това е наближаването на пролетта и пробуждането на природата – в различен период за различните климатични пояси.

В древен Рим обвързвали смяната на годините с встъпването в длъжност на новите консули – събитието било през март. Когато, поради стратегически съображения, те започнали да встъпват в длъжност на първи януари, естествено се променило и отчитането на годината.

За много народи първият ден от годината е на различна дата. Това пък се дължи на използването на лунния календар.


Кога и къде можете да празнувате Новата година отново


В Азия – от 20 януари до 20 февруари

За Китай, Корея, Виетнам, Монголия, Малайзия, за всички страни, които тачат лунния календар, и всички будисти първото пролетно новолуние традиционно бележи началото на новата година. Празнува се дни наред с пищни ритуали и много веселие.

На 24 февруари индийците посрещат Холи

Правят го по различен начин в различните региони на огромната страна. Всъщност – тук празнуват Новата година поне 7-8 пъти, така че идете ли в Индия, голяма е вероятността да попаднете на новогодишно тържество.

На 21 март идва Новата година по персийския календар

По време на пролетното равноденствие празнуват Навруз в страните, където се говорят езиците от така наречената персийска група, като Афганистан. Празнуват още в Централна Азия – Пакистан, Ирак.

През април

В този месец започва нова година за народите на Бирма, Тайланд, Непал и Лаос, на Шри Ланка. Обичаите и ритуалите са много различни от нашите и преживяването им ще запомните за цял живот.

В средата на лятото в Южна Америка

През юли се сменяли годините за маите. Духът на древните празненства живее и днес в много области на Гватемала и Мексико.

По древноегипетския календар

Ако пътят ви заведе в края на август в Нигер или Джибути, ще посрещнете новата година по календара на египтяните. Вероятно пак заради него на 1 септември празнуват в Сирия.

През септември

Новата година идва при коптите – предислямското население на Египет. По-голямата част от тях са православни, другите – католици.

Еврейската Рош а Шана се пада на различни дати през септември (пет месеца и половина след Великден).

През октомври в Западна Африка и Ирландия

В началото на октомври традицията води Новата година в Гамбия. А ако си падате по мистичното и ужасяващото – келтският празник Самайн бележи края на пасбищния сезон и идването на зимата и тъмните сили. По популярен е като Хелоуин.

Всяка Нова година – на различна дата

Така е при мюсюлманите. Първият ден на първия месец – Мухаррам, е и първият за новата година по хиджра. Но всеки път тя идва с 11 дни напред.

Ако обичате тематичните пътувания, да проследите Новата година по света ще бъде истинско предизвикателство.

© Аероиск 2019