9 февруари 2018 г.

Как да планирате дълго пътуване 2


В „Как да планирате дълго пътуване“ ви подсказахме с какво трябва да започне планът ви за едно по-дълго пътуване до непознати места. Сега ще продължим с най-важните моменти, за които е нужно предварително да си създадете максимална яснота.Уточняване на транспорта и начините на придвижване


След като пристигнете в изходната точка за пътешествието си, трябва да знаете как ще се придвижвате по-нататък. Това зависи от разстоянието между набелязаните за посещение селища и забележителности, от степента на развитие на местния вътрешен транспорт, от целите на пътуването ви. Възможностите, според конкретните дестинации, са разнообразни – от самолет до пешеходни преходи. Кола под наем е добро решение. Вариант е и използване на местния градски и междуселищен транспорт.

Начинът на придвижване пряко ще рефлектира както върху бюджета, така и върху разпределението на времето ви.


Резервиране на хотели


Когато пътувате във висок сезон, предварителната резервация е много разумен ход. Всъщност, в големите градове имате шанс да си намерите място за спане без резервация и в активния туристически сезон. Въпросът е, че това вероятно доста ще натовари бюджета ви. Затова пък в по-малките, но много популярни градчета, е по-вероятно всичко да е пълно.

В ниския сезон, освен че хотелите и храната са по-евтини, с голяма вероятност ще си осигурите изгодна възможност за отсядане на място, без резервация. Пък и е твърде възможно по-малките хотели, гостилници и хостели да нямат сайтове. За много дестинации не е без значение възможността за пазарене, което често сваля цената на половина. Все пак, не пропускайте да проверите всички възможности за онлайн резервация – понякога излизат много изгодни оферти – намалени цени, допълнителни екстри като закуска, басейн, масажи и т. н.

Как точно ще постъпите, зависи от предпочитанията ви. Но дори да сте любители на екстремните преживявания, ако ще пристигнете късно вечерта или през нощта, по-добре си запазете нощувки за първата нощ, а на следващия ден проверете дали няма по-добри и по-изгодни варианти на място.

Нужно ли ви е планиране по дни


Това отново зависи от вашите нагласи и предпочитания, но дори да не планирате самите дни по часове, добре е да знаете къде колко ще останете. Изяснете колко време ще ви трябва за придвижване от едно място до друго, къде напрежението (наситеността на програмата) ще е по-голямо и къде ще го карате по-лежерно и с възможност за почивка – от натрупаните впечатления, от физическата умора. Разбивката на маршрута по дни ще ви позволи по-прецизно да планирате транспорта и нощувките.

В същото време, за да сте по-гъвкави, оставете си няколко дни в запас. Винаги се случват изненадващи събития, разминаване в транспортните връзки (особено при ползване на вътрешни авиолинии), неблагоприятни метеорологични явления.

Предпазливостта не вреди


На път се случва всичко – невъзможно е да го предвидите. Но за всеки случай подсигурете документите си – направете добри фотокопия и ги изпратете на и-мейла си. Така ако ги загубите или ви оберат, копията ще са ви под ръка.

Освен кредитните и дебитни карти, дръжте на сигурно място пари в брой в местна валута.

Почистете куфарите си от всички стари етикети и поне на няколко места налепете здраво нови – може и по-ярки, с ясно изписани адрес и телефон. От една страна това ще ви позволи да ги разпознавате бързо по летищата, от друга – ако се загубят, е по-вероятно да си ги получите обратно по-скоро.

Съобразете размерите им с изискванията на компанията, с която ще летите, за да не плащате свръхбагаж.

Приятно пътуване!


PS

В случай, че възникне проблем с багажа ви, че полетът ви закъснее или бъде отменен без сериозни основания, имате право на обезщетение. Нашата работа е да ви помогнем да го получите.