1 февруари 2018 г.

Как да спестите време на летището и да сте подготвени за непредвидени ситуации

Досадно е да сте по-рано на летището и да висите по опашки, нали? От друга страна, когато имате малко време за престой, се притеснявате, че ще си изпуснете полета. А знаете, че когато става дума за полети, непредвидени ситуации не липсват.

Предлагаме ви изход от ситуацията – спестете си висенето по опашки, подгответе се по-добре за непредвидените ситуации (да, възможно е) и използвайте времето, което трябва да прекарате на летището, за да изпиете едно кафе, да почетете. Ето как може да стане това.


Какво да направите преди да излезете от къщи

Проверете статуса на полета си

Няма нужда да си счупите краката от бързане, за да разберете на летището, че полетът ви е отменен или закъснява с два часа.

Чекирайте се онлайн

Чекирането на място на летището няма никакви предимства. Напротив, дори трябва да си платите за него, ако пътувате с нискотарифна компания. Затова просто се чекирайте онлайн. Спестява време, пари и е много по-удобно. (Припомнете си в детайли трите вида чекиране.)

Приберете документите си на леснодостъпно място

Не ги поставяйте на дъното на ръчния багаж. Не ги слагайте в отделна чантичка, която се прибира в друга чантичка и след това в ръчния багаж. Ще си спестите ровенето всеки път, когато ви ги поискат на летището, а знаете, че това ще се случи поне 3-4 пъти за кратък период от време.

Пригответе по-малко и добре опакован багаж

За ръчния става въпрос. Колкото по-малко ненужни вещи имате, толкова по-лесно и удобно ще пътувате. Не взимайте и излишни технологични джаджи, защото това ще ви забави допълнително при проверката на сигурността.

Проверете онлайн има ли места на паркинга на летището или си резервирайте място от по-рано

Това ще ви спести чуденето къде на задръстения паркинг да оставите колата, обикалянето по близки паркинги, притесненията в последния момент. В крайна сметка, може да се окаже по-удобно и изгодно да си хванете такси.

Проверете предварително къде трябва да отидете

Разпечатайте си карта от сайта на летището и проверете къде трябва да отидете, къде се взимат коли под наем (ако ви трябва такава), къде са гейтовете.


Какво да направите на летището

Извадете документите си преди да ви ги поискат

Така и така чакате на опашка, знаете за какво чакате – подгответе се.

Претеглете чантата си

преди да стигнете до гишето, на което трябва да я предадете. Ако е необходимо, извадете нещо от нея, прегрупирайте багажа си. Не чакайте да видите дали ще ви мине номерът, обикновено не минава. Спазвайте правилата и пътуването ви ще е бързо и безпроблемно.

Оставете в джоба само документите си преди да минете проверката за сигурност

Всичко останало приберете в ръчния багаж. Така няма да ви връщат по няколко пъти за забравени в джоба стотинки, ключове и други дреболии.

Не чакайте да ви казват какво да свалите от себе си по време на проверката за сигурност

Дори да я минавате за пръв път, навсякъде има стикери, които указват какво не трябва да има в чантата ви и по вас. Затова извадете техниката в отделна кошница, свалете си якето, обувките, колана предварително. Всички на опашката ще са ви благодарни, а вие ще минете бързо и безпроблемно.

Отидете и вижте къде ви е гейтът

Дори да имате много време, направете го. Най-добре е да сте сигурни, че няма да се объркате в последния момент. Освен това понякога таблата забавят обновяването на информацията или дават грешка. Проверете предварително все още ли излитате от същия гейт.

Информирайте се предварително за правата и задълженията на авиокомпанията в непредвидени ситуации

  • Вижте кои щети е длъжна да поеме авиокомпанията.

  • Проверете наистина ли има извънредна ситуация или авиокомпанията просто се опитва да ви затвори устата.

  • В случай, че имате нужда от съдействие, за да подадете своето искане за обезщетение за закъснял или отменен полет можете да се свържете с нас и ще ви помогнем да си вземете обезщетението.

© Аероиск 2019