9 февруари 2018 г.

Как да планирате дълго пътуване


Когато пътувате за един уикенд към близки дестинации, няма нужда от кой-знае каква подготовка – особено ако вече имате опит. Но когато става дума за 2-3 и повече седмични пътешествия към далечни земи, внимателното планиране е неизбежно.

С какво да започнете
От къде ще започнете, зависи, дали искате да отидете на определено място и никъде другаде, или можете да си освободите време за пътуване в точно определен период и спрямо това ще избирате възможното направление. Ако приемем, че за вас е валиден вторият вариант – по-масовият – подчинете избора на дестинация на няколко критерия.

  • За колко далечни земи ви стига свободното време – все пак не искате да сте непрекъснато на път. Ще имате нужда от време да разгледате забележителности, да се пошляете, да починете. Практиката показва, че минимум три седмици са ви необходими за отдалечени, екзотични дестинации. 
  • Какъв е бюджетът, в който трябва да се съберете. Колкото по-дълго е пътуването, толкова по-малка част от разходите се пада на самолетния билет и по-голяма – на хотела, храната, транспорта, таксите, вход за музеи и т. н.
  • Къде са най-подходящите според вас климатични условия? Примерно – дали искате да избегнете дъждовния сезон в тропиците, или искате да сте там точно тогава.
  • За кои направления вашето свободно време съвпада с ниския туристически сезон? Това може да поевтини пътуването ви с до около една трета. Разбира се – ако бюджетът не е проблем и тълпите туристи не ви пречат, подминете този критерий.
  • С какво ще пътувате – колкото по-далечна е целта, толкова по-подходящ е самолетът.
Добре е да набележите повече от една дестинация и впоследствие да изберете окончателната.


Цената на самолетните билети
Решаваща за окончателния избор може да се окаже възможността за изгодна покупка на самолетни билети или дори появата на възможност за полет с минимум прехвърляния. Последното изобщо не е за подценяване – особено ако до крайната цел трябва да смените няколко пъти самолета. Това означава, че дори минималното закъснение на някои от полетите може да провали прецизно планираното ви пътуване. Колкото повече самолети ще сменяте, толкова по-голяма е вероятността да се загуби или да закъснее багажът ви.

Сериозно е поевтиняването на самолетните билети при ранна резервация, също и когато полетът се пада в нисък туристически сезон.


Проверете необходима ли ви виза
В различните страни имат различни изисквания за валидността на паспорта, с който пътувате. Най-често е достатъчно той да е валиден поне 6 месеца от влизането ви в страната, но на места условието е да валиден до един или няколко месеца след края на пътуването.

За да протече пътуването ви гладко, проверете дали страните, в които отивате, или през които ще минете, имат изисквания за виза и какви са те. Вариант е да изберете дестинация, която има договореност за безвизов режим с България или пък издава визи при пристигане.


Набележете маршрута
Това е предварителното преживяване на пътуването. Процесът е забавен и приятен, но и много отговорен. От него зависи успехът и безпроблемното протичане на пътешествието. Съпроводен е със събиране на информация, разглеждане на снимки и карти, проучване на официални туристически сайтове и гидове, проверка за предстоящи интересни събития в региона – фестивали, спортни състезания, карнавали и т. н.

Уточнете населените места, през които ще минете и препоръчителните за посещение забележителности. Имайте на ум, че местните винаги могат да ви покажат интересни места, които ги няма в указателите. Тук се включва разпределението на времето – за обиколки, за почивка, за нощен живот и т. н.

Използвайте само актуална информация – по възможност от максимум няколко месеца назад. Търсете потвърждение на важните за вас факти от различни източници и особено от официалните сайтове на компаниите, градовете, хотелите. Разработете подробна карта на подготвения маршрут – ще ви бъде от неоценима полза на място.

Помнете, че ако се случи полетът ви да закъснее или да бъде отменен в последния момент и това много затрудни, или дори провали пътуването ви, ние можем да ви съдействаме да получите обезщетение.


Какво още задължително подлежи на планиране преди дълго пътешествие, ще ви разкажем във втората част на статията.