1 май 2018 г.

5 причини да НЕ сменяте валута на летището


В списъка ви с приготовления за пътуване е добре да присъства и точката „Смяна на валута.“ Защо да обменяте пари предварително? Защото ще го направите по-спокойно, ще си намерите изгоден курс, чейндж бюро без допълнителни такси и комисиони, и ще помолите да ви дадат дребни, за да имате, ако се наложи. Ако оставите смяната на валута за последната минута, рискувате да се озовете без никакви пари на летището, от което тръгвате, а после и на чуждото летище, на което кацате. А това не е много разумно. Първо, защото винаги е добре да имате пари в себе си и второ, защото на чейндж бюрата по летищата е препоръчително да сменяте валута само в краен случай.


1. Обменните бюра на летищата дават по-неизгодни за вас валутни курсове


Вие сте на летището, трябва да смените пари, а има само едно чейндж бюро, максимум две. И техните собственици знаят, че ако държите да получите валута на момента, те са единственият ви шанс. Затова и обменните бюра на летищата работят с много големи спредове и ви предлагат не особено изгодни курсове.


2. Може да се наложи да платите допълнителни такси


Защо ли? По същата причина, поради която плащате двойно и тройно за едно кафе или за минерална вода. Обменно бюро на летището значи по-големи разходи за собственика му, съответно – допълнителни такси за клиентите. В чейндж бюрата на някои летища има такса „услуга“ и тя може да стигне до 10% от общата сума, която сменяте. В други, таксите са фиксирана сума, но така или иначе плащате допълнително. Нещо, което може да избегнете, ако не обменяте пари на летището.


3. Рискът да ви оберат е по-голям


Летищата са претъпкани с хора, по-трудно ще се усетите, ако някой ви наблюдава. Лесно е да се бутнат във вас, да оставите за момент чантата си без надзор, да ви разсеят и да се окажете без пари. Не че е задължително да се случи, но рискът определено нараства.


4. Шумът и стресът ви пречат да вземете разумно решение


Както казахме, летищата са претъпкани и шумни. Трябва да си намерите гейта или се ядосвате, че самолетът ви закъснява*. Обстановката не е най-благоприятната за взимане на разумни решения. Затова също е по-добре да обмените валута на някое по-спокойно място, когато ще имате достатъчно време и умът ви няма да е зает с други неща.


5. Може изобщо да не успеете да смените нужната ви валута


Обменните бюра на летищата поддържат ограничени суми и то от най-търсените валути. Ако ви трябва по-екзотична валута или по-голяма сума, може да се окажете неприятно изненадани. Спестете си неудобството, подгответе се предварително.


*При закъснял или отменен полет не забравяйте, че самолетната компания ви дължи компенсация, а ние можем да ви помогнем да я получите. Свържете се с нас!