19 март 2019 г.

Колко нискотарифни са нискотарифните авиокомпании?


Преди да си купите билет с примамливо ниска цена, ви съветваме да проучите добре подводните камъни в офертата, защото такива винаги има :)
  • Подвеждане с багажа
  • По-далечни и неудобни летища и ранен час на полета, кратък интервал между полетите
  • Не се сервират безплатни храна и напитки по време на полета
  • По-малко разстояние между седалките
  • Всичко се доплаща 
Разбира се, ако пътувате само с раница и не ви пречи по-лошото обслужване в нискотарифните авиокомпинии, няма нищо лошо в това да се възползвате от ниските цени и разнообразните им дестинации.

Имайте предвид, че без значение колко струва билета ви, имате право на обезщетение в случай на отменен или закъснял полет, което ви е гарантирано от европейското законодателство, а ние сме винаги на разположение, за да ви съдействаме.

Информирайте се какво точно включва стойността на билета ви и какво ще се наложи да доплатите.

На практика много често се оказва, че в крайна сметка след всички допълнителни такси и доплащания, които трябва да направите, цената на билетите на нискотарифните и редовните полети е еднаква.

На практика, ако не пътувате само с дамска чанта или раница, ще трябва да платите немалка сума под формата на доплащане за багаж.


Цените на билетите на нискотарифните авиокомпании са само с включен ръчен багаж. Ако искате да пътувате с основен багаж, куфар, плащате допълнително. Сумата за това удоволствие обикновено варира между 30-60 евро при различните превозвачи. По този начин често пъти цената на билета се изравнява със стандартните оферти на авиокомпании за същата дестинация, при които обслужването е значително по-добро.

За сравнение – ако ръчният ви багаж минава в клетката за измерване на обема, примерно на „Луфтанза“, същият багаж не може да мине през еталона на Wizz Air. Така се оказва, че ръчният багаж, с който сте пътували с друга авиокомпания, не отговаря на стандартите на Wizz Air и трябва да платите още 40 евро на място, на летището, където вече е неизбежно.

Обърнете внимание на следния пример:

На борда на „Bulgaria Air“ допустимият багаж за икономична класа – 1 брой ръчен багаж до 10 кг. с размери 55х40х23 см + 1 дамска чанта/лаптоп.
Политиката за ръчен багаж при „Ryanair” - имате право да вземете на борда 1 малка ръчна/лична чанта, която трябва да се побира под седалката пред вас с размери до 40х20х25 см, което е приблизително колкото дамска чанта или малка раница. Има опция за още една чанта ръчен багаж, но тази опция, разбира се, включва доплащане.

Нискотарифните превозвачи правят икономии от плащане на летищни такси, като избират да излитат и кацат на по-малки и отдалечени летища, съседни градове и други. Допълнителният билет за влак може да струва допълнителни 40 до 50 евро – освен ако пътникът не реши да преспи от вечерта във фоайето на летището.


За да съкратят допълнително разходите си, нискобюджетните компании често предлагат съвсем ранни полети, в неудобни часове, когато градския транспорт все още не е започнал работа. Така към цената на билета за полета се добавя цената на такси до летището. В градове като Рим, Брюксел, Париж, тя може да достигне между 40 и 70 евро.


Стандартните авиокомпании имат часове на полети за същата дестинация през деня, когато работят метро, автобуси и не се налага да ползвате такси.

Времето между кацането на самолета и излитането му за следващия полет при нискотарифните авиокомпании обикновето е 20-30 минути. За това време трябва да се свали багажа, да се натовари за следващия полет, да се зареди гориво, да се направи задължителната преди всеки полет инспекция, да се изчисти и т.н.


Напитките и храната се заплащат на борда на нискобюжетния авиопревозвач, при това на доста високи цени.


Нискотарифните превозвачи изключват всички екстри, предлагани от редовните виокомпании. Всяка нискотарифна авиокомпания предоставя единствено и само превозването ви от едно място до друго.


За багажа, който е един от съществените разходи, писахме по-горе. Доплаща се и за избор на място, за чекиране на летището, а ако нещо се обърка и се наложи да се свържете с тях по телефона, разговора се таксува по "специална" тарифа и може да се окаже, че не само не са ви решили проблема, ами имате и сметка за телефон значително надвишаваща стойността на билета.